PARANOJA! TAJMS: Crtać Maša i Medved je propaganda Kremlja! Ta mala je isti Putin!
Foto: profimedia/EPA

LUDILO!

PARANOJA! TAJMS: Crtać Maša i Medved je propaganda Kremlja! Ta mala je isti Putin!

Planeta -

Kritičari optužuju ruski animirani serijal "Maša i Medved" da se bavi "kremaljskom propagandom" i da je instrument "meke moći" Rusije, piše londonski Tajms.

"Maša ima tvrdoglav, neprijatan karakter, pritom je odlučna. Ona previše toga preuzima na sebe. Neće biti preuveličavanje ako kažemo da se ponaša 'putinovski'", kaže profesor Entoni Glis s Bakingemskog univerziteta.

Što se tiče Medveda, autor je podsetio na stav predavača Talinskog univerziteta Prijita Hibemjagija, koji je izjavio da je taj lik zadužen za to da "promeni lik Rusije u svesti dece s negativnog na pozitivni". U tome je Hibemjagi video pretnju po nacionalnu bezbednost Estonije.

Istovremeno, letonske kritičare je iznervirala i kapa sovjetskog graničara koju Maša nosi u jednoj od epizoda, dok tera zeca s Medvedove ograde. Prema njihovom mišljenju, Rusija na taj način demonstrira "zaštitu svojih granica".

foto: Printscreen YouTube

Mašine vojne ambicije

Broj pratilaca "Maše i Medveda" na engleskom jeziku na Jutjub-kanalu u ovom trenutku je veći od četiri miliona. Ukupan broj pregleda ovog popularnog crtaća prelazi četrdeset milijardi.

Komentarisanje izjava zapadnih kritičara o političkoj propagandi u "Maši i Medvedu" može da bude praćeno samo ironijom, kaže Dmitrij Lovejko, šef studija "Animakord", koji pravi ovaj crtać.

foto: Printscreen YouTube

"To je prilično teško komentarisati bez velike ironije. Tajms je trebalo da napiše da se Maša ponaša 'čerčilovski'", kaže on. Lovejko dodaje da se rad "propagandnog organa pri Kremlju… verovatno odlično plaća".

foto: Printscreen YouTube

"Nažalost, za 10 godina nismo dobili ni kopejku državnog novca. I nikoga nismo ni molili za to, jer smo mi čisto komercijalni projekat", primetio je Lovejko. On dodaje da autori serijala nisu imali na umu nikakve političke paralele dok su stvarali "Mašu i Medveda".

"Uvredljivo je to što tako ozbiljan list, umesto da pita nas, navodi mišljenje, na primer, letonskog kritičara. Komentarisati šta je neko o nečemu pomislio prilično je teško", dodao je on.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track