Najnovije vesti

AU, KAKVA ISPALA! Štrahe greškom poslao važan SMS protivniku umesto svojim članovima u vladi!
Foto: Profimedia

nema nazad

AU, KAKVA ISPALA! Štrahe greškom poslao važan SMS protivniku umesto svojim članovima u vladi!

Austrija

Austrijskom vicekancelaru Hajnc-Kristijanu Štraheu dogodila se greška prilikom slanja SMS poruke, pošto je poruku, sa planom svoje stranke za delovanje u Nacionalnoj banci (OeNB), poslao, umesto svojim članovima u vladi, političkom protivniku, koji ju je objavio.

Štrahe je u SMS poruci svojim članovima ukazao na opasnost da bi, od koalicionog partnera Narodne partije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, izmeštanje nadzora banaka iz OeNB u Ustanovu za nadzor finansijskog tržišta (FMA), moglo podrivati uticaj slobodacara u toj instituciji i svoje članove vlade pozvao da ne glasaju za predlog Ministarstva finansija.

Ministar finansija Hartvig Leger je najavio da želi da umanji nadležnosti OeNB i smanji broj direktora u OeNB sa četiri na tri.

"Tada bi bili u defanzivi. Kako da argumentujemo četvrtog direktora, ako on više ne bude imao šta da radi? U suprotnom i drugi direktor bi morao doći iz naših redova", napisao je Štrahe u spornoj poruci.

FPO želi da dobije i mesto guvernera koje predviđa za nekadašnjeg direktora u Svetskoj banci Roberta Holcmana. Prema aktuelnoj situaciji, u kojoj postoji četiri direktora u OeNB, za donošenje odluke potrebno je većinsko glasanje, pri čemu većinu može doneti guverner.

Zbog toga, kako je podsetio Štrahe u poruci poslatoj političkom neprijatelju, neophodno je da OeNB zadrži četiri direktorska mesta. Štrahe je u toj poruci, koja je prosleđena medijima, napisao svojim članovima vlade da ne glasaju za predlog Ministarstva finansija.

Nakon objave SMS poruke, koja bi mogla izazvati tenzije u koaliciji, Štrahe je potvrdio grešku koju je napravio, ali i dodao da se nije radilo ni o kakvoj tajni ili "planu moći" kako je predstavljen u javnosti.

Imače ovo nije prvi put da se u Austriji dogodila ovakva greška.

Ovog leta je, na primer, Ministarstvo za socijalna pitanja interne mejlove poslalo jednom novinaru, koji je poruke stavio na raspolaganje magazinu Falter.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...