NEVIĐENA BRUKA NA NATO VEŽBI: Norvežani potopili svoj brod, pa pokušali za to da okrive Rusiju! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

stotine miliona dolara ostalo na dnu mora

NEVIĐENA BRUKA NA NATO VEŽBI: Norvežani potopili svoj brod, pa pokušali za to da okrive Rusiju! (VIDEO)

Planeta -

Pomorska greška dovela je do potapanja norveškog ratnog broda vrednog više stotina miliona dolara. Brod koji je pod komandom NATO sudario se sa malteškim tankerom za naftu, a posada je, pokušavajući da ga spase, uspela da ga potopi.

Fregata "Helge Instad", jedna od pet u mornarici ove skandinavske zemlje, kretala se unutar fjordova u zapadnoj Norveškoj u okviru navigacione obuke pre sudara sa tankerom koji je plovio iz naftnog terminala.

Vojna posada je odvezla brod ka podvodnim stenama kako bi sprečila potonuće, ali pokušaj je završio katastrofalno jer su zakačili kablove od struje.

Komandant, kontra-admiral Andreas Stensens rekao je da je nekoliko sajli koje su pridržavale fregatu "Helge Instad" puklo zbog čega je brod potonuo u fjordu. Vodeći lokalni mediji nagađaju da brod koji je dizajniran za rat nije uspeo da izbegne tanker od 150.000 tona. U ovom incidentu povređeno je osmoro od 137 članova posade.

Portparol Toril Herland (Torill Herland) rekao je za CNN da je slučaj preuzela policija. Fregata je dugačka 134 metra i teška 5.000 tona i vredna više stotina miliona dolara.

"Ratni brodovi, posebno površina namenjena za borbu, generalno su dizajnirani da izdrže određeni stepen oštećenja u borbi.

Ali čak i dobro zaštićeni brodovi, u slučaju da pretrpe određenu u štetu, posebno u susednim odeljcima i ispod vodene linije, potonu jer pumpe ne mogu da savladaju poplavu, a posada ne može da se nosi s tim", rekao je Aleks Pejp uredniksgodišnjeg izdanja "Jejms fajting šips".

Na ratnom brodu je nastala velika rupa kroz koju je voda brzo ušla. Sada će se proceniti da li se uopšte isplati popravljati brod jer bi to moglo da košta stotine miliona dolara, koliko bi koštao i sasvim nov brod. Pejp ističe da je ovo veliki finansijski udar za norvešku mornaricu.

Ranije su se događali slični incidenti u drugim državama i tada je upozoreno da konstrukcija ovih ratnih brodova mora da je ojača, ali nije mnogo urađeno na tom planu. Tanker koji je prevozio 100 miliona litara nafte nije ozbiljno oštećen.

Interesantno je da je finski premijer Juha Sipila izjavio je da je možda Rusija umešana u ometanje rada GPS sistema za vreme NATO vežbi. Prema navodima medija, veliki kvarovi u radu GPS sistema u Finskoj zabeleženi su u petak, 9. novembra. Norveška je takođe prijavila slične kvarove. Obe zemlje smatraju da je Rusija uključena u ovu situaciju i planiraju da sprovedu istraživanje ovog slučaja..

Zanimljivo je da se dan ranije fregata norveške Ratne mornarice „Helga Ingstad“ sudarila sa grčkim tankerom i potonula do pola. Ovo nije iznenađujuće s obzirom da je zapremina tankera više od 110 hiljada tona, a zapremina fregate 5.290 tona. Kao što je poznato, na tankeru je iz nekog razloga bio isključen transponder, koji je nakon sudara neočekivano počeo da radi. Moguće je da će i za to biti okrivljena Rusija.

Međutim, na videu sa polupotopljene fregate je vidljivo da je brod oštećen sa desne strane, što znači da je do sudara došlo zbog greške mornara koji su trebali ustupiti prolaz brodu koji je dolazio sa njihove desne strane.

Kurir.rs

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track