MERKELOVA I MAKRON GRADE EVROPSKI SAVEZ: Da se ujedinimo da SVET ne sklizne u HAOS! (FOTO)
Foto: EPA

SASTANAK U BERLINU

MERKELOVA I MAKRON GRADE EVROPSKI SAVEZ: Da se ujedinimo da SVET ne sklizne u HAOS! (FOTO)

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u Berlinu o ključnim pitanjima s kojima se suočava Evropska unije - migraciji, evru, odbrani, oporezivanju digitalnih kompanija i drugim, u trenutku kada nastoje da očuvaju svoj uticaj na spoljnem planu, a dok im opada popularnost kod kuće.

Makron, koji je u Nemačku došao u nedelju da bi učestvovao u obeležavanju dana sećanja na žrtve rata i diktature, pozvao je evropske zemlje da preuzmu veću odgovornost za sopstvenu sudbinu, naročito na planu odbrane.

On je rekao da je obaveza francusko-nemačkog saveza da "ne dozvoli da svet sklizne u haos i da ga vodi putem mira".

foto: EPA

Makron je istakao da Evropa ne može da igra svoju ulogu "ako ne preuzme veću odgovornost za svoju odbranu i bezbednost, i zadovolji se drugorazrednom ulogom na međunarodnoj sceni".

S druge strane, kako navodi AP, Angela Merkel više je usmerena na izbore za Evropski parlament u maju iduće godine koji mogu da pruže šansu populistima i partijama koje su protiv EU da pridobiju veću podršku birača.

foto: EPA

"Moramo mnogo toga da učinimo da maja iduće godine da bismo stvorili ujedinjeniju, suvereniju i efikasniju Evropu, što nam je tako neophodno", rekla je Merkelova.

Dve najveće zemlje EU, dodaje AP, mogu da budu snažna sila, ali su njihovi lideri trenutno suočeni s padom podrške kod kuće. Makronu pada popularnost u zemlji, gde je 250.000 ljudi protestovalo zbog najave porasta cena gasa, dok Merkelovoj opada uticaj od kako je saopštila da se neće više kandidovati za funkciju predsednice vlade.

foto: EPA

Ona je, međutim, podržala Makronov predlog o formiranju u budućnosti evropske armije, a oboje su istakli da EU mora da smanji zavisnost od drugih, odnosno od SAD, za svoju odbranu.

Predsednik SAD Donald Tramp uznemirio je nedavno saveznike u NATO, kako je napisao na Tviteru, da moraju više da plate za odbranu ili da "samo sebe brane".

AP, međutim, dodaje da srdačan susret u Berlinu Merkelove i Makrona uoči decembarskog samita EU o evru, ne može da prikrije razlike između Nemačke i Francuske u stavu prema ekonomskim pitanjima.

foto: EPA

Dve zemlje su se složile o zajedničkom budžetu članica evrozone, ali predviđena sredstva, 20 do 25 milijardi evra, što je svega oko 0,2 odsto njihovog BDP-a, daleko je manje od nekoliko procenata za šta se zalagao Makron.

Postignuti sporazum, koji će biti podnet na samitu u decembru, rezultat je nemačkog odbijanja da novac poreskih obveznika iz bogatijih zemalja, kao što je Nemačka, ide finansijski nesigurnim zemljama kao što su Italija i Grčka.

Nemačka i Francuska ne mogu da se slože ni oko određivanja poreza digitalnim kompanijama kao što su Amazon i Gugl. Francuska i Evropska komisija smatraju da tim kompanijama treba da se odredi porez, dok Nemačka smatra do o tome treba da odluči 36-člana Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track