MEKSIČKI GRADIĆ PRED EKSPLOZIJOM: U Tihuanu stiglo 3.000 migranata, građani ih dočekali na nož (FOTO, VIDEO)
Foto: Reuters

kriza

MEKSIČKI GRADIĆ PRED EKSPLOZIJOM: U Tihuanu stiglo 3.000 migranata, građani ih dočekali na nož (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Stotine stanovnika grada Tihuane koji se nalazi na Meksičkoj granici sa SAD protestvuju zbog karavana migranata koja je iz centralne Amerike krenula za SAD.

Oko 3.000 migranata nalazi se u gradu Tihuani u koji su došli u prethodnih nekoliko dana. Federalne vlasti procenjuju da će broj rasti i da bi uskoro mogao dostići 10.000 migranata. Stanovnici tog grada su zbog toga nezadovoljni pa su izašli na ulice.

Granična policija SAD-a procesuira oko 100 zahteva za azilom na dan. Tražitelji azila upisuju svoja imena u beležnicu koju vode migranti, a koja je bila ispunjena sa više od 3.000 imena pre nego što je karavan i krenuo.

1 / 5 Foto: Reuters

Juče su nezadovoljni stanovnici Tihuane prosvjedovali mašući zastavama Meksika i pevajući nacionalnu himnu. Osim toga, vikali su: "Napolje!", obraćajući se migrantima.

Ceo protest se održao na oko kilometar i po udaljenosti od granice sa SAD. Stanovnici tog grada optužili su migrante da su neuredni i nezahvalni, ali i da su opasnost za grad. Žalili su se i kako je karavan migranata ušao u Meksiko, nazivajući njihov ulazak invazijom. Izrazili su i zabrinutost da će se novcem od njihovog poreza finansirati pmoć za migrante.

"Ne želimo ih u Tihuani", poručuju demonstranti.

Gardian prenosi izjavu jedne domaćice, Huane Rodrigez, koja je rekla kako bi vlada trebala da proverava migrante kako bi obezbedili da se ne radi o osobama koje imaju krivični dosje. Malo dalje, desetak stanovnika Tiuuane okupilo se sa znakovima podrške za migrante. Keila Samaron, 30-godišnja učiteljica, rekla je da demonstranti ne predstavljaju njen način razmišljanja. Držala je znak na kojemu je pisalo: "Detinjstvo nema granice."

Većina migranata koji su u Tijuanu stigli proteklih dana krenuli su iz Hondurasa pre više od mesec dana. Hladan doček u Tihuani razlikuje se od toplog dočeka kakav su migranti imali na jugu Meksika. Tamo su im stanovnici malih gradova

priređivali hranu, pa čak i svirku uživo.

Gradonačelnik Tihuane, Huan Manuel Gastelum, nazvao je dolazak migranata lavinom i da grad nije pripremljen za situaciju u kojoj se našao, s obzirom na to da se očekuje kako će migranti biti u gradu oko šest meseci.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track