NAJDŽEL FARADŽ O UBISTVU KAŠOGIJA: Zamislite da je to uradila Rusija! Bes bi bio mnogo veći! (VIDEO)
Foto: Reuters / Vincent Kessler

o dvostrukim aršinima

NAJDŽEL FARADŽ O UBISTVU KAŠOGIJA: Zamislite da je to uradila Rusija! Bes bi bio mnogo veći! (VIDEO)

Planeta -

Ubistvo novinara Džamala Kašogija su organizovali i izveli Saudijci, ali Amerika i Velika Britanija ne žele da izgube svog trgovinskog partnera i saveznika u borbi protiv Irana, kaže inicijator Bregzita Najdžel Faraž.

Međunarodna zajednica bi, kako je rekao, bila mnogo besnija da je Rusija na mestu Saudijske Arabije.

"Naravno, razumem da je saudijsko tržište vrlo važno i za SAD i za Veliku Britaniju. Stotine hiljada radnih mesta je povezano s prodajom aviona i municije. Takođe razumem i strateški savez sa Saudijskom Arabijom protiv Irana. Ali zamislite da je to učinila bilo koja druga zemlja. Zamislite da je to učinila Rusija. Međunarodni bes bi bio mnogo veći" rekao je Faradž.

foto: EPA / David Mariuz

Faradž je istakao i da je u redu podržavati strateške saveze, ali da ne bi smelo da bude straha da se kritikuju neke akcije Saudijaca.

"Ono što me stvarno zanima je da od početka krize u Siriji Saudijska Arabija nije prihvatila ni jednu jedinu izbeglicu, ali bila bi sretna da može da finansira izgradnju 200 džamija u Njemačkoj. Šta vidimo? Širenje vehabizma sa saudijskim novcem" naveo je on.

Britanski političar je ponovio i da SAD i Velika Britanija često staju na pogrešnu stranu.

"Vidite, istina je da svuda na Bliskom istoku, bilo da je to Irak, Libija ili Sirija, i dalje igramo ovu igru i određujemo ko je “dobar”, a ko “loš”. I u pravilu grešimo" zaključio je on.

Kurir.rs / Fox

Foto: Reuters / Vincent Kessler

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja