ŠPANIJA ZBOG GIBRALTARA IMA POSLEDNJU REČ O BREGZITU: Glasaće protiv sporazuma ako se ne ispune njihovi zahtevi
Foto: Reuters

glasaće protiv sporazuma

ŠPANIJA ZBOG GIBRALTARA IMA POSLEDNJU REČ O BREGZITU: Glasaće protiv sporazuma ako se ne ispune njihovi zahtevi

Planeta -

Španija je danas saopštila da sporazum o Bregzitu mora jasno da stavi do znanja da će Madrid imati poslednju reč o tome kako će budući odnosi između EU i Velike Britanije uticati na Gibraltar, britanskoj teritoriji na krajnjem jugu Iberijskog poluostrva, i da se o tome mora razgovarati bilateralno.

"Jasno je, i vlada je odlučna da mora apsolutno biti garantovano da bilo koji sporazum između Evropske unije i Britanije zahteva prethodni pristanak Španije vezano za Gibraltar", izjavila je portparolka vlade Izabela Sela.

Protivljenje Španije oko Gibraltara sprečilo je danas Evropsku uniju da otkloni poslednju prepreku pred održavanje samita u nedelju kada treba da bude postignut sporazum sa Britanijom oko Bregzita.

Sastanak u Briselu pregovarača 27 država članica EU završio se bez dogovora o Gibraltaru posle višesatnih razgovora.

"Rad se nastavlja", rekao je jedan diplomatski izvor.

Španija će u nedelju glasati protiv nacrta sporazuma o Bregzitu, ako ne bude modifikovan tako da nudi jasno da budućnost Gibraltara, teritorije koja pripada Velikoj Britaniji, a na koji Španija polaže pravo, zavisi od pregovora između Madrida i Londona, izjavio je u utorak španski premijer Pedro Sančes.

"Od danas, ukoliko ne bude promena s poštovanjem Gibraltara, Španija će glasati protiv sporazuma o Bregzitu", rekao je Sančes na konferenciji za novinare u Madridu.

Prema pravilima EU, izlazni sporazum Velike Britanije usvaja se većinom glasova, a ne jednoglasno, tako da Španija sama ne može da ga blokira.

Gibraltar će napustiti Evropsku uniju zajedno sa Velikom Britanijom u martu, iako je 96 odsto njegove populacije glasalo na referendumu 2016. godine da ostane u EU.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track