Najnovije vesti

MRZITE GEJEVE, HRIŠĆANE, ŽENE: Lekcije koje uče saudijski đaci šokirale sve! TOLIKO O UMERENOM ISLAMU! (VIDEO)
Foto: Printscreen Google Maps

EDUKACIJA

MRZITE GEJEVE, HRIŠĆANE, ŽENE: Lekcije koje uče saudijski đaci šokirale sve! TOLIKO O UMERENOM ISLAMU! (VIDEO)

Planeta
19:34h

Udžbenici za srednje škole u Saudijskoj Arabiji promovišu mržnju prema Jevrejima, hršćanima, ženama, gej osobama i drugim muslimanskim sektama uprkos brojnim obećanjima o vraćanju na umereni oblika islama, piše NBC.

To je zaključak je to izveštaj Antidifamacijske lige (ADL) koji posebno ističe da udžbenici u Saudijskoj Arabiji obiluju stereotipima o Jevrejima, kao što je tvrdnja da je među cionističkim ciljevima i "uspostava globalne vlade Jevreja koja bi kontrolisala ceo svet".

Drugi primer koji se navodi u izveštaju govori o tome da će "doći dan kada će muslimani pokoriti Jevreje". Treći primer iz izveštaja navodi citat koji kaže kako je dozvoljeno istući ženu onda kad je to potrebno.

U Saudijskoj Arabiji, prapostojbini islama, na snazi je vehabijski islam koji na druge oblike islama gleda kao na jeres, a netolerancija prema drugim verama porasla je u kraljevstvu nakon 11. septembra 2001, kad je otkriveno da je 15 od 19 napadača bilo upravo iz te zemlje.

Iako su brojne verski vođe osudile islamističke terorističke grupe kao što su Al Kaida i Islamska država, ekstremni stavovi još uvek su prisutni u nekim udžbenicima za srednje škole. Izveštaj navodi da je određeni napredak po ovom pitanju postignut, ali upozorava da se u velikom delu udžbenika ništa nije promenilo od napada na SAD 11. septembra 2001.

Direktor ADL-a Džonatan Grinblat zatražio je stoga od američke vlade da provede detaljno istraživanje o udžbenicima u Saudijskoj Arabiji. "SAD ne može okretati glavu dok se antisemitski govor mržnje iz godine u godinu nalazi u obrazovnim materijalima za decu u Saudijskoj Arabiji!", stoji u izjavi.

Veliki deo spornih delova koji su istaknuti u izveštaju, temelji se na hadisima, predajom sačuvanim izrekama Muhameda i njegovih drugova, koji su uz Kuran osnova islama. U oktobru 2017. godine vladar Saudijske Arabije Mohamed bin Salman zadužio je vladu da nadzire interpretacije Muhamedovog učenja kako bi se sprečila zloupotreba u svrhe nasilja i terorizma. Obećao je i da će se zemlja vratiti na umereniji islam.

Od 2004. godine Stejt Department svrstao je Saudijsku Arabiju u kategoriju zemalja o kojima treba posebno voditi računa kad je reč o religijskim slobodama. Usprkos mogućnosti kažnjavanja ekonomskim sankcijama, embargom na oružje te uskraćivanjem viza, što omogućuje Međunarodni zakon o religijskim slobodama, vlada SAD-a ne provodi nikakve mere nad Saudijskom Arabijom od 2006. godine, kako je upozorio "Hjuman rajt voč".

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...