ZAOŠTRAVANJE KOD KRIMA: Rusija žestoko odgovorila, podigla avione čiji je nadimak LETEĆI TENKOVI (VIDEO)
Foto: Vikipedija

su-25

ZAOŠTRAVANJE KOD KRIMA: Rusija žestoko odgovorila, podigla avione čiji je nadimak LETEĆI TENKOVI (VIDEO)

Planeta -

Ruska avijacija podigla je avione Su-25 kako bi patrolirali Kerčkim moeruzom zbog aktivnosti ukrajinske mornarice, saopštavaju ruski mediji.

Prethodno je saopšteno da su brodovi ukrajinske ratne mornarice krenuli u pravcu Kerčkog moreuza u oblasti provokacije koju je organizovala ukrajinska strana.

To je za Sputnjik saopštila pres-služba ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

Dodaje se i da FSB preduzima sve neophodne mere kako bi sprečila bilo kakva neprijateljska dejstva i provokacije.

Ranije danas brod ruske obalske straže udario je u tegljač ukrajinske ratne mornarice blizu Krima, i oštetio njegove motore i trup.

Incident se dogodio danas kada su dva broda ukrajinske ratne mornarice i jedan tegljač prolazili iz Odese na Crnom moru do Marijupolja u Azovskom moru, kroz Kerčki prolaz, uzak prolaz između Krima i kontinentalne Rusije.

"Brodovi ruske obalske straže izveli su otvoreno agresivne akcije prema brodovima ukrajinske ratne mornarice za vreme tranzita", navodi se u saopštenju i dodaje da je brod ruske obalske straže oštetio motor, trup, ogradu i jedan čamac za spasavanje na ukrajinskom tegljaču.

U saopštenju se navodi da je Rusija bila unapred obaveštena o planiranom tranzitu.

FSB saopštava da su ukrajinski brodovi kršili ruske teritorijalne vode koje su privremeno bile zatvorene.

"Njihov cilj je jasan... da se stvori konfliktna situacija u toj oblasti", navodi se u saopštenju FSB-a. Rusija je zatvorila Kerčki prolaz za civilni saobraćaj.

Rusija polaže pravo na vode kod Krima od pripajanja tog poluostrva 2014. godine. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da namerno blokira plovidbu komercijalnih brodova preko Kerčkog prolaza, jedinog pomorskog puta između Crnog mora i Azovskog mora.

Ukrajina optužuje Moskvu da pokušava da blokira njene luke, odnosno da priprema ofaznivu na Marijupolj, poslednji veći grad pod kontrolom Kijeva na istoku Ukrajine.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Beta

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track