ZAHAROVA ODGOVORILA UKRAJINCIMA I ISPROZIVALA KLIMKINA: Posle svega, oni se još pitaju...
Foto: EPA

REAGOVALA NA IZJAVU IZ KIJEVA

ZAHAROVA ODGOVORILA UKRAJINCIMA I ISPROZIVALA KLIMKINA: Posle svega, oni se još pitaju...

Planeta -

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je na televiziji Rusija 1 izjavu ukrajinskog ministra spoljnih poslova Pavela Klimkina o nepotrebnosti diplomatskih odnosa između Kijeva i Moskve.

"Posle svega što je upravo njegov režim, režim u kom on (Klimkin) učestvuje, stvorio, toliko provokacija, bezobrazluka, toliko je laži izgovoreno - oni se pitaju da li su potrebni diplomatski odnosi", komentarisala je Zaharova.

Ona je takođe istakla da se Rusija zalaže za "rešavanje svih pitanja, čak i onih koja su se desila prethodnog dana (incident u Kerčkom moreuzu), isključivo u smislu odgovornog pristupa".

Ranije je Klimkin, govoreći o incidentu u Kerčkom moreuzu, izjavio da Ukrajini nisu potrebni diplomatski odnosi sa Rusijom.

Prema saopštenju Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) u nedelju su brodovi ukrajinske mornarice "Berdjansk", "Nikopolj" i "Jani Kapu", narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Nakon toga, ukrajinska Vrhovna rada izglasala je uvođenje ratnog stanja u određenim regionima zemlje, uglavnom onim koji se graniče sa Rusijom, dok je predsednik Ukrajine Petro Porošenko prethodno izjavio da će ta mera stupiti na snagu 28. novembra u 9 časova pre podne po kijevskom vremenu.

Kurirr.s/ Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track