OSVAJANJE SVEMIRA, STIGLI SMO NA MARS: Prva slika sa CRVENE PLANETE! Letelica se posle 6 meseci bezbedno spustila! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

počinje istraživanje

OSVAJANJE SVEMIRA, STIGLI SMO NA MARS: Prva slika sa CRVENE PLANETE! Letelica se posle 6 meseci bezbedno spustila! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

NASA bespilotna letelica Insajt (InSight) bezbedno je sletela na Mars kako bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi ljudski objekt dizajniran da istraži duboku unutrašnjost te planete.

Inženjeri u laboratoriju JPL u blizini Los Anđelesa objavili su da uspešno sletanje potvrđuju signali poslati Zemlji sa jednog od dva minijaturna satelita koji su lansirani.

NASA je obajavila i prvu fotografiju sa Marsa.

Letelica je sletela na Mars nakon pola godine putovanja, dugog 548 miliona kilometara, a nakon lansiranja u maju iz Kalifornije.

Kako se navodi, letelica nosi instrumente koji detektuju temperature planete i seizmičke pojave koje se zasad nisu merile nigde osim na Zemlji.

Na Marsu će Insajt provesti 24 meseca i beležiće seizmičke i temperaturne podatke kako bi rasvetlila misterije o postanku te planete, što bi moglo da razjasni i poreklo Zemlje i drugih čvrstih planeta u unutarašnjem krugu Sunčevog sistema.

foto: Profimedia

Naučnici očekuju da će na Marsu videti oko 100 potresa, koji će doprineti prikupljanju podataka o dubini, gustini i sastavu jezgra i površine planete.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track