Najnovije vesti

OSVAJANJE SVEMIRA, STIGLI SMO NA MARS: Prva slika sa CRVENE PLANETE! Letelica se posle 6 meseci bezbedno spustila! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

počinje istraživanje

OSVAJANJE SVEMIRA, STIGLI SMO NA MARS: Prva slika sa CRVENE PLANETE! Letelica se posle 6 meseci bezbedno spustila! (FOTO, VIDEO)

Planeta

NASA bespilotna letelica Insajt (InSight) bezbedno je sletela na Mars kako bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi ljudski objekt dizajniran da istraži duboku unutrašnjost te planete.

Inženjeri u laboratoriju JPL u blizini Los Anđelesa objavili su da uspešno sletanje potvrđuju signali poslati Zemlji sa jednog od dva minijaturna satelita koji su lansirani.

NASA je obajavila i prvu fotografiju sa Marsa.

Letelica je sletela na Mars nakon pola godine putovanja, dugog 548 miliona kilometara, a nakon lansiranja u maju iz Kalifornije.

Kako se navodi, letelica nosi instrumente koji detektuju temperature planete i seizmičke pojave koje se zasad nisu merile nigde osim na Zemlji.

Na Marsu će Insajt provesti 24 meseca i beležiće seizmičke i temperaturne podatke kako bi rasvetlila misterije o postanku te planete, što bi moglo da razjasni i poreklo Zemlje i drugih čvrstih planeta u unutarašnjem krugu Sunčevog sistema.

foto: Profimedia

Naučnici očekuju da će na Marsu videti oko 100 potresa, koji će doprineti prikupljanju podataka o dubini, gustini i sastavu jezgra i površine planete.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...