Najnovije vesti

TRAMP POSTAVIO USLOV SIJU: Ako se za 90 dana ne dogovorimo, uvodim vam DRAKONSKE CARINE!
Foto: AP

OROČENO

TRAMP POSTAVIO USLOV SIJU: Ako se za 90 dana ne dogovorimo, uvodim vam DRAKONSKE CARINE!

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp složio se da od 1. januara ne povećava carine Kini sa 10 na 25 odsto, ali ako dve zemlje u narednih 90 dana ne postignu dogovor o određenim trgovinskim pitanjima, carine će se povećati do ranije planiranog nivoa, izjavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Sandersova je navela da se Kina saglasila da kupi "veoma značajnu" količinu robe iz Sjedinjenih Američkih Država kako bi se smanjio trgovinski disbalans.

"Kina se složila da će kupiti još neusaglašene, ali veoma značajne količine poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i drugih proizvoda iz Sjedinjenih Američkih Država kako bi se smanjio trgovinski disbalans između zemalja", istakla je ona i precizirala da se Peking složio da "odmah" kupi poljoprivredne proizvode američkih farmera.

Na marginama samita G20 u Buenos Ajresu, Donald Tramp se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Sastanak je trajao dva i po sata i na njemu su se strane, pored odustajanja od uvođenja carina, složile da intenziviraju pregovore o ukidanju svih dodatnih tarifa.

Tramp je sastanak sa svojim kineskim kolegom nazvao divnim i produktivnim. Sa svoje strane, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji istakao je da je razgovor održan u prijateljskoj i iskrenoj atmosferi, a da su sami razgovori bili izuzetno pozitivni. Prema njegovim rečima, lideri su se složili da odnosi između dveju država obavezno moraju da se poprave.

Trgovinski rat između SAD i Kine počeo je pošto su 6. jula na snagu stupile uzajamno povećane carinske tarife između tih država. Vašington je uveo carinu od 25 odsto na uvoz 818 proizvoda iz Kine, ukupne vrednosti 34 milijarde dolara godišnje. Kao kontramere Peking je istog dana uveo 25 odsto carine na uvoz jednake količine američkih proizvoda.

Krajem septembra stupile su na snagu nove američke carine od 10 odsto za robu iz Kine s obimom uvoza od 200 milijardi dolara godišnje. Peking je odgovorio carinama od deset i pet odsto na američki uvoz u vrednosti od 60 milijardi dolara.

Samo nekoliko dana pre susreta Tramp je izjavio da ne isključuje mogućnost uvođenja dodatnih carina na neke kineske proizvode u vrednosti od 267 milijardi dolara, uključujući i na komponente za "ajfon", ukoliko ne bude sklopljen dogovor sa Kinom.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...