PARIZ POD OPSADOM! POLICAJCI SKINULI ŠLEMOVE PRED DEMONSTRANTIMA: Makron traži nov razgovor, ali NJEGA VIŠE NIKO NE SLUŠA! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA, REuters, Printscreen/ Twitter

BUNA ZBOG POVEĆANJA CENA GORIVA

PARIZ POD OPSADOM! POLICAJCI SKINULI ŠLEMOVE PRED DEMONSTRANTIMA: Makron traži nov razgovor, ali NJEGA VIŠE NIKO NE SLUŠA! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je od premijera Eduarda Filipa da se sastane s liderima najvećih političkih stranaka i predstavnicima Pokreta "Žuti prsluci" koji su organizovali proteste zbog povećanja cena goriva, kako bi razmotrili mogućnosti za izlazak iz sadašnje krize.

On je istovremeno od ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera zatražio da razmisli o "izmenama" bezbednosnih procedura, u cilkju obuzdavanja aktuelnih protesta.

1 / 7 Foto: EPA / Etienne Laurent

Centar Pariza je bio "zona borbenih dejstava, i vandalizma" čak i nad Trijumfalnom kapijom, uz paljenje više desetina automobila, pljačku prodavnica i uništavanje privatnih kuća i kafea.

Grupa policajca u Parizu je skinula zaštitne kacige pred velikim brojem građana koji protestuju zbog povećanja poreza na gorivo.

Podsetimo, na protestima koji su eskalirali u sukob policije i građana, više od 400 ljudi je uhapšeno, oko stotinu je povređeno, zapaljeno je šest zgrada, 130 barikada i 112 automobila.

Po lokalnim vlastima, to su najgori neredi u Parizu još od 1968. godine.

Bez obzira na prirodu mera koje će preduzeti, Makron je, piše Hafington post, "izvesno u teškom položaju", ali ipak ne odustaje od svojih finansijskih ciljeva: "Proces ne menja... ostaje povećanje poreza na gorivo", rekao je on.

Mnogi, međutim, primećuju da je glavni problem Makrona što ga više niko ne sluša, što njegovi govori, kao i on sam, ne dopiru do veliki mase francuskog naroda koji želi "dela, a ne reči" i smatra da je vlast "isključila" narod iz sopstvene stvarnosti u kojoj građani žive.

Kurir.rs/ Agencije

Foto: EPA, AP, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track