Najnovije vesti

OBJAVLJENE PORUKE KOJE JE KAŠOGI SLAO PRE SMRTI: Neka nam bog pomogne! POSLE 2 MESECA JE UBIJEN! (VIDEO, FOTO)
Foto: printscreen Krone.at/AP/AFP

ZNAO DA GA PRATE I PRISLUŠKUJU

OBJAVLJENE PORUKE KOJE JE KAŠOGI SLAO PRE SMRTI: Neka nam bog pomogne! POSLE 2 MESECA JE UBIJEN! (VIDEO, FOTO)

Planeta

Procurile su poruke koje je ubijeni saudijski novinar Džamal Kašogi razmenjivao preko Vocapa sa aktivistom iz Montreala Omarom Abdulazizom.

Među porukama koje je objavio CNN nalaze se i audio-zapisi, fotografije i snimci. Iz poruka se jasno zaključuje da je Kašogija brinuo uspon saudijskog princa Muhameda bin Salmana. Nazivao ga je "zverju koja će proždirati sve na svom putu, čak i one koji ga podržavaju".

"Što više žrtava pojede, to će biti nezasitniji", piše Kašogi u jednoj od poruka koju je poslao u maju. "Ne bih se čudio da njegova opresija dostigne i one koji navijaju za njega", dodao je.

foto: printscreen CNN

Razmena poruka otkrila je i da je dvojac Kašogi-Abdulaziz planirao da pokrene onlajn akciju okupljanja omladine koja bi javno prozivali saudijske vlasti. Planirali su da stvore "vojsku mladih" koja bi se usprotivila saudijskom režimu. Međutim, kada je u avgustu posumnjao da ga saudijske vlasti prate i prisluškuju, Kašogi je odustao od te ideje.

foto: printscreen CNN

Kašogi i Abdulaziz, takođe veliki protivnik saudijskog režima, razmenili su u razdoblju od oktobra 2017. do avgusta 2018. godine preko 400 poruka. Upravo je Abdulaziz u kolovozu upozorio Kašogija da sumnja da saudijske vlasti prate njihovu prepisku, na što mu je Kašogi napisao: "Neka nam bog pomogne". Dva meseca kasnije bio je mrtav.

foto: printscreen CNN
foto: printscreen CNN

Kašogi koji jpobegao iz Saudijske Arabije u SAD 2017. godine, ubijen je 2. oktobra u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu kada je otišao po dokumenta za venčanje. Prema turskom tužilaštvu, on je zadavljen i zatim raskomadan.

Ankara navodi da je tu operaciju izvelo 15 osoba koje je poslala Saudijska Arabija koji su odmah posle zločina napustili Tursku. 

 

Kurir.rs/

printscreen Krone.at/AP/AFP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...