Najnovije vesti

RUSKI GENERALŠTAB ODGOVARA NA PRETNJE: Meta neće biti Amerika, već njeni sistemi u Evropi! Pravite opasne korake!
Foto: Printscreen/ Youtube

POSLE POMPEOVIH PRETNJI

RUSKI GENERALŠTAB ODGOVARA NA PRETNJE: Meta neće biti Amerika, već njeni sistemi u Evropi! Pravite opasne korake!

Planeta

Generalštab ruskih oružanih snaga smatra planove SAD da se povuku iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa opasnim korakom koji bi mogao negativno da utiče na bezbednost čitavog sveta i obećava da će na to odgovoriti.

Podsetimo, američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da Rusija ima 60 dana da ispuni obaveze iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa. U suprotnom, rekao je Pompeo, SAD će napustiti sporazum. Kako je rekao, Rusija "vara" u svojoj kontroli oružja.

Međutim, Generalštab ruskih oružanih snaga smatra planove SAD da se povuku iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa opasnim korakom koji bi mogao negativno da utiče na bezbednost čitavog sveta i obećava da će na to odgovoriti.

"Smatramo ovo veoma opasnim korakom koji može negativno da utiče na evropsku bezbednost, ali i na stratešku stabilnost u celini… Situacija u oblasti kontrole naoružanja značajno se zakomplikovala", izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov stranim vojnim atešeima. Raskidajući još jedan sporazum (2001. godine SAD su se povukle iz sporazuma o protivraketnoj odbrani), Sjedinjene Američke Države "pokušavaju da prebace krivicu na Rusiju, koja navodno krši svoje obaveze", istakao je general Gerasimov. "Realna slika je sledeća. Od 2000. godine pozivamo Amerikance da prekinu praksu upotrebljavanja raketa-nišana koje imitiraju balističke rakete srednjeg i kratkog dometa prilikom testiranja sistema protivraketne odbrane, što je zabranjeno Sporazumom", podsetio je Gerasimov.

Osim toga, prema njegovim rečima, u Rumuniji i Poljskoj su raspoređeni univerzalni lanseri MK-41 koji mogu da lansiraju krstareće rakete srednjeg dometa, "što direktno krši obaveze prema Sporazum o likvidaciji raketa". Postoje i drugi problemi o kojima je Rusija "više puta govorila svojim američkim kolegama", naglasio je Gerasimov.

"S obzirom da se u sali nalaze zvanični predstavnici stranih vojnih ministarstava, želeo bih da preko vas prenesem vašim liderima da ukoliko Sporazum o likvidaciji raketa bude raskinut, to neće ostati bez odgovora sa naše strane", precizirao je Gerasimov. "Vi kao vojni stručnjaci treba da shvatite da neće teritorija Sjedinjenih Američkih Država, već zemlje u kojima su raspoređeni američki raketni sistemi biti objekti kontranapada Rusije", rekao je on.

Aktivnost SAD usmerena je na očuvanje svoje dominantne uloge u svetu i isključivanje drugih zemalja iz konkurencije, ova aktivnost predstavlja jedan od glavnih destruktivnih faktora koji otežavaju međunarodnu situaciju, izjavio je Gerasimov. On je napomenuo da upravo u ove svrhe Vašington i njegovi saveznici preduzimaju sveobuhvatne, usaglašene mere za obuzdavanje Rusije i diskreditovanje njene uloge u međunarodnim pitanjima. Gerasimov je dodao da je završeno stvaranje čvrstog radarskog polja blizu granica Rusije, što garantuje otkrivanje balističkih raketa iz svih pravaca.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...