MOSKVA ODGOVORILA: Amerika manipuliše činjenicama da bi napustila Sporazum o raketama! Optuživanje Rusije nema osnova!
Foto: Profimedia, Reuters, AP

REAKCIJA

MOSKVA ODGOVORILA: Amerika manipuliše činjenicama da bi napustila Sporazum o raketama! Optuživanje Rusije nema osnova!

Planeta -

MOSKVA - Moskva je odbacila kao neosnovane optužbe Vašingtona i NATO da Rusija krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine i navela da Severnoatlantska alijansa manipuliše činjenicama kako bi kamuflirala istupanje SAD iz tog sporazuma.

"Videli smo izjave sa različitih strana, videli smo izjave rukovodstva NATO. Radi se o eskalaciji situacije, o manipulaciji činjenicama kako bi se kamuflirali pravi ciljevi istupanja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa", prokomentarisao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, ton izjave koju su dale SAD u vezi sa Sporazumom.

"Stalno se ponavljaju neosnovane optužbe", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je navela da je Rusija primila zvanično obaveštenje SAD da nameravaju da izađu iz ključnog sporazuma, u kome se uopšteno navodi da imaju dokaze o ruskom kršenju dogovora.

"Ovaj tekst ponovo sadrži optužbe u obliku neosnovanih i nepotkrepljenih informacija o navodnim ruskim kršenjima ovog sporazuma", rekla je i dodala da je Rusija spremna da nastavi dijalog u odgovarajućem formatu o pitanjima vezanim za taj ugovor s SAD. Zaharova je takođe naglasila da je Rusija uvek poštovala taj ugovor i da ga smatra jednim od "ključnih stubova strateške stabilnosti i međunarodne bezbednosti".

Vašington je dao Rusiji 60 dana da počne da primenjuje taj dogovor, optužujući Rusiju da "vara", navodeći da će se u prtivnom SAD iz njega povući.

"SAD danas saopštavaju da je Rusija prekršila sporazum, i da će suspendovati svoje obaveze za 60 dana, osim ako se Rusija bude pridržavala obaveza na način koji može da se proveri", rekao je juče šef američke diplomatije Majk Pompeo na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO u Briselu.

NATO je u utorak u saopštenju podržao stav SAD da Rusija ne poštuje svoje obaveze iz Sporazuma INF i pozvao Rusiju da "bez odlaganja potpuno i verodostojno poštuje sporazum", ukazujući da je sada na Rusiji da ga sačuva.

Inače, predsednik SAD Donald Tramp najavio je još polovinom oktobra ove godine da će Amerika istupiti iz INF.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Beta

Foto: Profimedia, Reuters, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja