FRANCUSKA NA ULICE IZVODI OKLOPNA VOZILA SA KOSOVA! Policija se sprema kao za SUDNJI DAN: Oni postave barikade, mi prođemo! (FOTO)
Foto: Reuters / Le Parisien / Arnaud Journois

spremni za brzo raščišćavanje

FRANCUSKA NA ULICE IZVODI OKLOPNA VOZILA SA KOSOVA! Policija se sprema kao za SUDNJI DAN: Oni postave barikade, mi prođemo! (FOTO)

Planeta -

Centar Pariza sutra će, zbog najavljenih novih antivladinih demonstracija pokreta Žutih prsluka biti blokiran i naći će se pod drastičnim merama obezbeđenja pošto će vlasti nastojati da spreče izbijanje novog nasilja, a u tu svrhu će prvi put od 2005. i velikih nereda u predgrađima velikih francuskih gradova, biti upotrebljena oklopna vozila.

Oklopna vozila francuske žandarmerije prvi put će u subotu izaći na ulice Pariza, s ciljem da se spreče sukobi i žrtve tokom protesta Žutih prsluka, a Večernje Novosti pišu da je reč o vozilima koja su ranije služila u misiji na Kosovu i Metohiji.

Reč je, kako navodi list, o 12 blindiranih mobilnih oruđa na točkovima, koja se upotrebljavaju veoma retko. Bila su korišćena u ranijim nemirima u predgrađu, ali nikada na avenijama i bulevarima u glavnom gradu.

"Ta vozila mogu da budu veoma korisna za zaštitu zgrada. A u slučaju da postave barikade, možemo brzo da raščistimo prostor i obezbednimo prolazak naših jedinica", kazao je predsednik francuskog policijskog sindikata "Alijans" Stanislas Godon.

foto: Reuters / Le Parisien / Arnaud Journois

U prestonici će biti raspoređeno dodatnih 8.000 pripadnika policije, a prefekt pariske policije izdvojio je 14 zona visokog rizika koje će biti u potpunosti raščišćene pre početka protesta.

foto: AP/ Michel Euler

Zbog strahovanja da bi demonstranti mogli da napadnu radnje sa nameštajem ili građevinske objekte, policija će ukloniti staklene površine, metalne ograde i građevinske mašine u ovim zonama, među kojima je i zona Jelisejskih polja.

Širom Francuske biti mobilisano 89.000 policajaca, za razliku od prošlog vikenda kada je na ulicama gradova bilo 65.000 pripadnika policije. U tim protestima je povređeno više od 130 ljudi, a više od 400 osoba je uhapšeno u najgorem uličnom nasilju viđenom u Francuskoj poslednjih decenija.

foto: Reuters

Pored zatvaranja pariske Ajfelove kule za posetioce, mnoge radnje i muzeji širom Francuske takođe neće raditi iz bezbednosnih razloga.

"Moramo da zaštitimo kulturna mesta u Parizu, ali i svuda u Francuskoj", rekao je francuski ministar kulture Frank Rieste za RTL radio.

Kurir.rs / Beta

Foto: Reuters / Le Parisien / Arnaud Journois /Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track