RUSIJA ODBACILA AMERIČKI ZAHTEV: Rakete ostaju jer su u skladu sa sporazumom o nuklearnom naoružanju!
Foto: Printscreen YouTube/South Front

ODGOVOR

RUSIJA ODBACILA AMERIČKI ZAHTEV: Rakete ostaju jer su u skladu sa sporazumom o nuklearnom naoružanju!

Planeta -

MOSKVA - Kremlj je danas odbacio poziv SAD da Rusija ukloni postavljene krstareće rakete 9M729, koje mogu da nose nuklearne bojeve glave, navodeći da je taj sistem u skladu sa Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisanim 1987. godine između Moskve i Vašingtona.

Prethodno je američka državna podsekretarka za kontrolu naoružanja i međunarodu bezbednost Andrea Tompson izjavila da Rusija mora da ukloni rakete 9M729 i njihove lansere ili promene domet tog naoružanja kako bi bio u skladu s INF sporazumom i time se izbeglo istupanje SAD iz tog pakta.

"Ili se rešite sistema i lansera ili ga promenite tako da ima manji domet", poručila je ona.

"Mogu vam samo reći da Rusija nije prekršila i neće prekršiti odredbe Sporazuma. Rusija ostaje posvećena njegovoj realizaciji", uzvratio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U osvrtu na samu raketu, Peskov je rekao da sva pitanja u vezi sa njenim tehnološkim karakteristikama, pre svega kada je reč o njenom dometu, treba postavljati Ministarstvu odbrane.

Podsećamo, šef američke diplomatije Majkl Pompeo izjavio je u utorak, 4. decembra, da Rusija ima rok od dva meseca da se "vrati poštovanju sporazuma" ili će SAD obustaviti svoje obaveze iz INF.

Inače, američki predsednik Donald Tramp je najavio američko povlačenje iz INF još 20. oktobra ove godine.

Kurir.rs/Reuters/Tanjug

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track