SRBIN JAVIO ZA NAPAD NA PERL HARBUR, AMERI GA IGNORISALI: Verovali su mu i Čerčil i Hitler, ali ne i šef FBI! Ta greška je STRAVIČNO KOŠTALA Ameriku! (VIDEO)
Foto: Profimedia

uzor za džejmsa bonda

SRBIN JAVIO ZA NAPAD NA PERL HARBUR, AMERI GA IGNORISALI: Verovali su mu i Čerčil i Hitler, ali ne i šef FBI! Ta greška je STRAVIČNO KOŠTALA Ameriku! (VIDEO)

Planeta -

U svetu elitne špijunaže, intriga i pravih tajnih agenata, u kom se malo šta sa sigurnošću zna, jedno ime se ipak redovno pominje i navodi kao uzor - Duško Popov, Srbin.

Bio je najuspešniji špijun tokom Drugog svetskog rata, dvostruki agent kom su verovali i Čerčil i Hitler, a verovatno i uzor za čuvenog agenta 007 Ijana Fleminga - Džejmsa Bonda.

Život Duška Popova bio je život pun opasnosti, na relaciji Lisabon (koji je bio sedište evropske špijunaže tog vremena) – London, gde je Britancima redovno podnosio izveštaje o nemačkim planovima i dobijao lažne informacije koje je trebalo da podmetne Rajhu.

Negde u toj komunikaciji, Popov je došao u posed neverovatnog podatka - Japanci su se uoči 1941. godine živo interesovali za mogućnost poletanja bombardera sa nosača aviona, a on je od "Abvera", nemačke obaveštajne službe, dobio zadatak da ode u SAD i prikupi informacije o luci Perl Harbur.

Popov je sabrao dva i dva i odmah po dolasku u Ameriku otišao u sedište FBI. Rekao im je da će Japanci napasti Perl Harbur. Ipak, njegova upozorenja nisu shvaćena ozbiljno, a direktor agencije - Džon Edgar Huver, pokazao je otvoreno neprijateljstvo prema Popovu.

"Huver je na više načina bio izuzetan čovek. Verovatno je bio homoseksualac, mrzeo je strance, a pogotovu Duška. Mrzeo je plejboje i sve u vezi sa Duškom", ispričao je Rasel Miler, britanski autor i novinar koji je istraživao život agenta iz Srbije.

Zbog svega navedenog, prijem Popova u FBI je bio hladan, a u njegovu priču Huver nije poverovao. Nekoliko meseci kasnije, 7. decembra 1941. godine, verovatno se pokajao. Ali, bilo je kasno…

Kurir.rs/Dnevno.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track