RUSKI SUPERLASER PRESTRAVIO BRITANCE: Mogu da unište svaki cilj u sekundi! (VIDEO)
Foto: Printscreen

tehnika

RUSKI SUPERLASER PRESTRAVIO BRITANCE: Mogu da unište svaki cilj u sekundi! (VIDEO)

Planeta -

Ruski laserski sistemi "Peresvet", koji su se pojavili u opremi oružanih snaga Rusije 2017. godine, započeli su eksperimentalnu borbenu dužnost.

Velik deo informacija o tom supersistemu je i dalje vojna tajna, ali se tvrdi da je Rusija prestigla svoje konkurente u području laserskog oružja. Za "Peresvet" kažu da je sposoban da "uništi ciljeve u sekundi", a sada je ušao u borbenu upotrebu, piše Dejli mejl.

List navodi kako je u sredu na društvenim mrežama Ministarstvo obrane Rusije objavilo video na kojem se sistem može videti u akciji. Na snimku se vidi kako “Peresvet” napušta hangar i potom se daljinski aktivira.

Iako mediji imaju malo informacija o tome koliko je moćan ovaj kompleks, Dejli mejl piše da se slični sistemi u mnogim drugim zemljama koriste za obaranje aviona i projektila i da onemogućavaju rad njihove elektronike na udaljenosti od nekoliko kilometara.

"Možemo mnogo da razgovaramo o laserskom oružju. Filmovi o njemu su davno napravljeni i napisane su knjige naučne fantastike. Svi znaju za ovo oružje, ali činjenica da su ti sistemi počeli da ulaze u vojnu službu danas je stvarnost", rekao je Jurij Borisov, zamenik premijera Rusije za vojno-industrijski kompleks.

Opremanje ruskih oružanih snaga sa ovim laserskim sistemima je pokrenuto 2017. godine, kao deo programa državnog naoružanja, ali je većina informacija tajna.

Najavljujući “Peresvet”, predsednik Rusije Vladimir Putin je primetio samo da ima razloga za verovanje da će Rusija, zahvaljujući ovim sistemima, na ovom području biti korak ispred svojih konkurenata.

"Ne želim da ulazim u detalje u ovom delu. Još nije vreme. Ali, stručnjaci će shvatiti da postojanje takvih borbenih sitema umnožava i višestruko širi mogućnosti Rusije u području osiguranja naše bezbednosti", istakao je ruski predsednik.

Britanski list na kraju primećuje da su laserski sistemi nedavno završili testiranja i da su sada spremni za upotrebu.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: Screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track