UHAPŠENA DIREKTORKA HUAVEJA TRAŽI DA SE BRANI SA SLOBODE Meng Vanžu: Nevina sam! Lekari zabrinuti za njeno zdravlje!
Foto: Reuters

KOMPLIKACIJE

UHAPŠENA DIREKTORKA HUAVEJA TRAŽI DA SE BRANI SA SLOBODE Meng Vanžu: Nevina sam! Lekari zabrinuti za njeno zdravlje!

Planeta -

TORONTO - Glavna finansijska direktorka kineske tehnološke kompanije "Huavej" Meng Vangžu zatražila je da presudu o izručenju iz Kanade u SAD čeka na slobodi zbog visokog pritiska i zabrinutosti za njeno zdravlje dok se nalazi u zatvoru u Kanadi, navodi se u sudskim dokumentima.

Mengova je uhapšena u Kanadi 1. decembra i trenutno čeka odluku suda o izručenju Amerikancima, a pod zakletvom je izjavila da je nedužna po pitanju optužbi za koje se tereti.

Prema njenim rečima, završila je u bolnici zbog visokog pritiska nakon hapšenja.

Optužbe sa kojima se Mengova suočava u SAD dovode se u vezu s time da je "Huavej" koristio svoju nezvaničnu produžnicu pod nazivom "Skajkom" kako bi pristupio tržištu Irana prilikom poslovanja, što bi bilo u suprotnosti sa američkim sankcijama.

foto: Reuters

Mengova je optužena za prevaru.

Prema navodima tužioca, ona je uveravala banke da su "Huavej" i "Skajkom" bile odvojene kompanije, dok SAD smatraju da je u pitanju ista firma.

Kanadski tužilac protivi se puštanju Mengove na slobodu uz kauciju, tvrdeći da ona ima velika sredstava i da namerava da pobegne iz zemlje i vrati se u Kinu.

S druge strane, njen advokat kaže da činjenica da finansijska direktorka "Huaveija" ima izvanredne resurse ne može da bude faktor kojim bi se isključila kaucija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja