Najnovije vesti

CARIGRAD UTVRĐUJE RASKOL U UKRAJINI: Novoformiranoj crkvi potvrda o autokefalnosti 6. januara
Foto: Reuteres / Huseyin Aldemir

šizma

CARIGRAD UTVRĐUJE RASKOL U UKRAJINI: Novoformiranoj crkvi potvrda o autokefalnosti 6. januara

Planeta

Carigradski patrijarh Vartolomej uručiće 6. januara tomos, odnosno priznanje o autokefalnosti, poglavaru "nove crkve“ u Ukrajini, saopštila je Carigradska patrijaršija.

"Vaseljenska patrijaršija je, u slavu Boga i na svoju radost, zadovoljna uspešnim završetkom ’ujediniteljskog sabora‘ danas u Kijevu i osnivanjem nove pravoslavne autonomne crkve Ukrajine i time što je za poglavara izabran ’mitropolit‘ perejaslavski i belocerkovski Epifanij“, izjavio je predstavnik Carigradske patrijaršije.

On je dodao da je novoizabrani poglavar ukrajinske nekanonske crkvene strukture telefonom razgovarao s patrijarhom Vartolomejem i tražio blagoslov od njega za novu dužnost.

Prema rečima predstavnika Carigradske patrijaršije, Vartolomej je pozvao Epifanija da zajedno služe liturgiju u njegovoj rezidenciji u Fanari.

"Vaseljenski patrijarh Vartolomej je pozvao blaženog Epifanija da zajedno vode službu na veliki praznik Teofanije i da mu preda tomos o obrazovanju sestrinske autokefalne crkve“, naveo je predstavnik Carigrada.

U Kijevu je danas održan „ujediniteljski sabor“ na kojem je izabran poglavar nekanonske crkvene strukture. Prema navodima ukrajinskih medija, na saboru su učestvovala samo dva predstavnika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je odbila da se priključi tom skupu.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...