Najnovije vesti

DIZNI OPTUŽEN ZA PLJAČKU I KOLONIJALIZAM: Čuvena fraza HAKUNA MATATA ne može biti vlasništvo kompanije! To je deo jezika!
Foto: YouTube prtscr / Lion King Community

peticija

DIZNI OPTUŽEN ZA PLJAČKU I KOLONIJALIZAM: Čuvena fraza HAKUNA MATATA ne može biti vlasništvo kompanije! To je deo jezika!

Planeta
08:44h

Više od 50.000 ljudi potpisalo je peticiju u kojoj se "Dizni" optužuje za kolonijalizam i pljačku pošto je ta kompanija patentom zaštitila svahili frazu "hakuna matata".

Taj izraz na svahiliju znači "nema problema". Svahili je zvanični jezik u Keniji, Tanzaniji, Ugandi i DR Kongu, a koristi se širom istočne Afrike.

Peticija, kakao prenosi Gardijan, kojom se "Dizni" poziva da odustane od patenta potpisivana je pre izlaska nove verzije filma "Kralj lavova" (Lion King) sledećeg leta, u kom glasove daju Bijonse, Donald Glover i drugi.

Izraz je najpre popularizovao kenijski bend Dem mašrums (Them Mushrooms) koji je 1982. u singlu koji je dostigao platinasti status koristio frazu "hakuna matata". On se potom našao u "Kralju lavova" iz 1994. Pesmu "Hakuna Matata" u tom crtanom filmu su napisali Elton Džon i Tim Rajs.

"Dizni" je 2003. u SAD dobio pravo na patent, zaštitivši tako upotrebu fraze na odeći i obući.

Inicijator peticije, Šelton Mpala optužio je kompaniju za kulturnu aproprijaciju, dok je profesor Kimani Njogu, predsedavajući grupe za napredak kulturnih i jezičkih prava u Keniji, naveo da je patent neetičan.

"Ne može se dozvoliti Dizniju da patentira nešto što nije izmislio", naveo je Mpala.

Njogu kaže da je hakuna matata više od fraze i da su "Dem mašrums" od toga napravili "životni stil - zabave, odmaranja, sreće".

"Dizni" nije komentarisao.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: YouTube prtscr / Lion King Community

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...