Strane NVO i zvanično špijuni

Usvojen zakon

Strane NVO i zvanično špijuni

Planeta -
"Strani agent" je izraz koji se u vreme hladnog rata koristio kao sinonim za špijuna

MOSKVA - Ruska Duma usvojila je danas zakon kojim se nevladine organizacije koje se finansiraju u inostranstvu nazivaju "stranim agentima", javile su svetske agencije.

Novim zakonom uvode se stroge restrikcije za sve NVO koje, prema proceni vlasti, učestvuju u političkoj aktivnosti. Jednom od meta zakona smatra se nevladina organizacija za praćenje izbora Golos.

"Strani agent" je izraz koji se u vreme hladnog rata koristio kao sinonim za špijuna. Golos, koji se finansira iz SAD, otkrio je brojna kršenja izbornih pravila na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Rusiji.Analitičari novi zakon smatraju sastavnim delom šire kampanje gušenja pobune koja je pratila povratak Vladimira Putina na funkciju predsednika u maju.

Golos, koji se izdržava novcem iz evropskih zemalja i SAD, pod velikim je pritiskom od novembra, kada je Putin optužio zapadne vlade da pokušavaju da utiču za ishod decembarskih parlamentarnih izbora finansiranjem ruskih nevladinih organizacija.

Državna televizija prikazala je emisiju kojom je, snimcima kofera punih dolara i tvrdnjama da Golos otvoreno podržava opoziciju, direktno napala tu nevladinu organizaciju. Golos je potom postao meta policijskih racija, pritvaranja i sajber napada.

Ipak, hiljade posmatrača te organizacije pratile su parlamentarne izbore u decembru, a potom u martu i predsedničke, na kojima je Putin dobio treći mandat. Golos je na internet postavio i sajt sa hiljadama dokaza o kršenju izbornih pravila širom zemlje.

Po novom zakonu, svaki materijal koji takve grupe distribuiraju moraće da se objavljuje uz upozorenje da je njegov autor "strani agent", a takve organizacije moraće i da dostave detaljan kvartalni izveštaj o poslovanju.

Prekršioci novog zakona suočiće se sa novčanim kaznama do 5.000 rubalja (oko 150 dolara) za pojedince, 50.000 rubalja (1.150 dolara) za članove uprave i do milion rubalja (31.000 dolara) za same organizacije.

Svako ko nastavi rad u organizacijama koje su prekršile zakon biće kažnjen sa 300.000 rubalja (9.000 dolara) ili dvogodišnjom zatvorskom kaznom.Borci za ljudska prava oštro su kritikovali zakon, pre svega definiciju "političkih aktivnosti". Grupa će se, naime, smatrati političkom ako ima nameru da na bilo kakav način utiče na javno mnenje ili vladu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track