Pokolj u Siriji: Ubijeno 200 za jedan dan

Nezapamćeno krvoproliće

Pokolj u Siriji: Ubijeno 200 za jedan dan

Planeta -
Sirijski aktivisti objavili video sa 15 leševa

BEJRUT - Između 150 i 200 ljudi je, prema različitim izvorima, ubijeno u četvrtak u napadu sirijske vojske na grad Tremseh u centralnom delu Sirije.

"Vladine trupe bombardovale su (Tremseh) tenkovima i helikopterima", kazao je predsednik organizacije za ljudska prava OSDH Rami Abdel Rahman. OSDH navodi da je u tom gradu poginulo više od 150 ljudi, a da je u celoj zemlji u četvrtak bilo više od 200 mrtvih. "Imajući u vidu da je reč o malom gradu, to je možda najveći masakr počinjen od početka revolucije", dodao je.

Jedan od vođa pobunjenika Abu Mohamad, koji komanduje grupom boraca sa bazom nedaleko odatle, kazao je Frans presu u noći između četvrtka i petka da je u napadu na Tremseh ubijeno "više od 200 ljudi".

Pobunjenik koji se predstavio kao Abu Gazi naveo je u mejlu da je bilans posebno težak pošto su vladine snage bombardovale džamiju u koju se stanovništvo sklonilo. "Tremseh je sada prazan. Svi su mrtvi ili pobegli", kazao je.

"Tridesetak vojnih vozila potpuno je opkolilo grad. Nije bilo nikakve mogućnosti za beg. Ko god je pokušao da pobegne preko polja, bio je ubijen", rekao je drugi pobunjenik, koji se predstavio kao Ibrahim.

"Posle bombardovanja, vojska je sa lakim naoružanjem ušla (u Tremseh), a pratili su je pripadnici (prorežimske oružane grupe) Šabiha, naoružani noževima", dodao je.Prema sirijskoj agenciji SANA, vojska se u Tremsehu sukobila sa "terorističkom grupom". Ne navodeći precizan broj poginulih, SANA navodi da su teroristi imali "velike gubitke" i da su ubijena trojica vojnika.

Sirijska opozicija pozvala je Savet bezbednosti UN da, zbog "novog masakra" usvoji rezoluciju kojom bi se izvršio pritisak na režim u Damasku.

Sirijski aktivisti objavili su video-snimak na kom se vide leševi između 15 i 17 mladića, za koje se tvrdi da su među više od 200 ubijenih u navodnom masakru u centralnoj sirijskoj provinciji Hama, javile su zapadne novinske agencije.

Rojters podvlači da na videu sa 15 leševa nema dokaza koji bi pokazivali da je snimak sačinjen u Tremzi (Al-Turaymisah), selu 15 kilometara severozapadno udaljenom od centralnog grada Hame.Svi muškarci na snimku izgledaju uzrasta u kom mogu da se bore, navodi britanska agencija, dodajući da je većina njih obučena u farmerke i majice, a jedan ima maskirnu jaknu. Na snimku se vide leševi sa okrvavljenim licima ili majicama, polegnuti i poređani na betonskom podu.

"Mučenici Tremze, 12. jul. 2012. Alah je najveći", ponavlja glas na video-snimku, pomerajući kameru iznad beživotnih tela, od kojih neka imaju rane u predelu stomaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track