OVO SE NIKAD PRE NIJE DESILO! ONI VODE ZAPAD: Nemaju Boga, a postali su VODEĆA RELIGIJA!
Foto: Profimedia

NOVI POREDAK

OVO SE NIKAD PRE NIJE DESILO! ONI VODE ZAPAD: Nemaju Boga, a postali su VODEĆA RELIGIJA!

Planeta -

U SAD ateisti čine gotovo četvrtinu stanovništva, a u poslednjih desetak godina, njihov broj je premašio broj katolika, vernika većih protestantskih crkava i svih ostalih nehrišćanskih religija.

Već dugo se predviđa da će uloga religije izbledeti sa modernizacijom sveta, a poslednja istraživanja ukazuju da se ovaj trend širi zaprepašćujuće brzo - ali samo na Zapadu, piše Nešenel geografik, prenosi Index.hr.

foto: Profimedia

Francuska će uskoro postaiti većinski sekularno društvo, kao i Holandija i Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija takođe. Na Zapadu religija ubrzano postaje sve manje važna, čak i u državama u kojima utiče i na izbore lidera i arhitekturu.

Bezbožnici, međutim, još nisu zavladali svetom. U mnogim delovima sveta, posebno u Podsaharskoj Africi, religija se širi, pa će udeo nereligioznih u svetskoj populaciji u narednih 25 godina zapravo opasti.

Stručnjaci procenjuju da će zbog toga postojati sekularni Zapad i ostatak sveta.

foto: Profimedia

Drugo izrazito sekularno područje je Kina, u kojoj su komunističke vlasti decenijama suzbijale religiju. Sa druge strane, u mnogim bivšim komunističkim državama, religija je u ekspanziji.

Čak se i u sekularnim zapadnim demokratijama oseća da verom prožete kulture ne pokazuju znake umicanja. Među nereligioznima podela je i dalje duboka - pojedini su glasni ateisti, drugi su agnostici, a mnogi nemaju potrebu da se izjasne o svom uverenju.

Okupljeni oko skepticizma prema organizovanim religijama i ujedinjeni zajedničkim uverenjem da ne veruju, bezbožnici predstavljaju komplikovan skup, baš kao i mnoge religije. U tekstu se navodi da bi te unutrašnje kontradikcije mogle da odbiju nove "sledbnike", baš kao i kada su religije u pitanju.

foto: Profimedia

Pre gotovo pola veka, američki magazin Tajm se zapitao "Da li je Bog mrtav?". Time je postavljeno pitanje da li će religija biti relevantna za moderan život u postatomskom dobu u kom se širio komunizam, a nauka je odgovarala na više pitanja nego ikada ranije. Isto pitanje važi i dan danas, ali odgovor nije ograničen na prosto "da" ili "ne". Deo populacije rođen nakon posle naslova u Tajmsu možda bi provokativno odgovorio "Šta je to Bog".

U Evropi i Severnoj Americi nereligiozna populacija prosečno je nekoliko godina mlađa od opšteg stanovništva. Oko 11 odsto Amerikanaca rođenih nakon 1970. godine odraslo je u sekularnim domovima.

Konačno, reč je o trendu na Zapadu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track