KRAJ BEKSTVU OD 4 DECENIJE: Radikalni levičar Čezare Batisti uhapšen u Boliviji! Stiže u Italiju na doživotnu robiju!
Foto: EPA / Fernando Bizerra Jr.

tražen zbog ubistva

KRAJ BEKSTVU OD 4 DECENIJE: Radikalni levičar Čezare Batisti uhapšen u Boliviji! Stiže u Italiju na doživotnu robiju!

Planeta -

Po čuvenog begunca Čezara Batistija (64) italijanska vlada šalje svoj avion u Boliviju, izjavio je premijer Italije Đuzepe Konte.

Konte je putem saopštenja pohvalio rad policije Brazila i Bolivije, koji su preko noći uhapsile Batistija koji je u begu skoro četiri decenije, prenosi AP.

Batisti će, kako kaže Konte, početi sa izdržavanjem doživotne kazne zatvora čim sleti u Italiju.

Vest o hapšenju bivšeg italijanskog radikalnog levičara objavili su zvaničnici Brazila.

"Italijanski terorista Čezare Batisti uhapšen je noćas u Boliviji i uskoro će biti doveden u Brazili i verovatno poslat u Italiju da služi svoju doživotnu kaznu zatvora, u skladu s odlukom italijanskog suda", napisao je na Tviteru Felipe Martins, savetnik novog brazilskog predsednika Žaira Bolsonara.

foto: EPA / Fernando Bizerra Jr.

Batisti (64) pobegao je iz italijanskog zatvora 1981. godine dok je čekao suđenje za ubistva koja je prema optužbi počinio 1970-ih godina dok je bio član ekstremno levičarskog pokreta Naoružani proleteri za komunizam. Sud ga je kasnije osudio na doživotnu robiju u odsustvu.

Tada je pobegao u Francusku gde je na snazi bila politika predsednika Fransoa Miterana da se odbegli italijanski ekstremni levičari ne izručuju u Italiju. Po ukidanju te politike 2002. godine, Batisti je napustio Francusku i pobegao u Brazil. Posle perioda provedenog u brazilskom pritvoru u čekanju odluke o ekstradiciji, vlasti su odlučile 2010. da mu dodele politički azil. U Brazilu je kao izbeglica proveo više godina, uz podršku bivšeg levičarskog predsednika Luisa Inasija Lula da Silve.

foto: EPA / Fernando Bizerra Jr.

Mediji javili su danas da je Batisti uhvačen u mestu Santa Kruz de la Sijera, pozivajući se na izvore federalne brazilske vlade.

Bivši brazilski predsednik Mišel Temer je sredinom decembra potpisao akt o ekstradiciji Batistija što je Italija godinama tražila.

foto: EPA / Fernando Bizerra Jr.

Žair Bolsonara predsednik krajnje desnice koji je preuzeo dužnost 1. januara je u decembru ponovio svoju rešenost da izruči bivšeg italijanskog radikalnog levičara, navodeći preko Tvitera da italijanska vlada može da računa na njega da Batistija vrati u njegovu zemlju porekla.

Kurir.rs / Beta, Tanjug

Foto: EPA / Fernando Bizerra Jr.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track