DANAS POČINJE SVETSKI EKONOMSKI FORUM: Davos je igralište za najmoćnije ljude sveta
Foto: EPA

SAMIT MOĆNIH

DANAS POČINJE SVETSKI EKONOMSKI FORUM: Davos je igralište za najmoćnije ljude sveta

Planeta -

LONDON - Švajcarski gradić Davos, sa oko 11.000 stanovnika, ove nedelje će biti najbolje čuvano skijalište na svetu jer se u njemu od danas do petka održava tradicionalni Svetski ekonomski forum.

Za razliku od prethodnih godina, ove u Davosu neće biti lidera najvećih svetskih sila poput Donalda Trampa, predsednika SAD, Vladimira Putina, predsednika Rusije, kao ni Emanuela Makrona i Tereze Mej, predsednika Francuske i premijerke Velike Britanije, koji su suočeni s velikim krizama u svojim državama (blokada vlade u SAD, protest „žutih prsluka“, bregzit, sankcije).

foto: AP
foto: Kurir

Skok cena

Čast prve lige svetskih političara na forumu braniće Angela Merkel, kancelarka Nemačke. Njoj će, između ostalih, društvo praviti premijeri Japana Šinzo Abe i Novog Zelanda Jacinda Ardern. Ukupno se očekuje 3.000 učesnika, zbog čega su sobe u lokalnim hotelima odavno rasprodate, iako im se cena kreće od 500 dolara za noć pa naviše. Saobraćaj u gradu je potpuno zakrčen, zbog čega građani oklevaju da decu šalju u školu. Vojska i policija patroliraju gradom, postavljeni su kontrolni punktovi, a s krovova vrebaju snajperisti. Pretresi automobila, torbi i kofera su nasumični i česti. Kongresni centri se pretvaraju u neosvojive tvrđave.

Život u gradu se okrene naopačke. Lokalna prodavnica donjeg veša „Blu lemon“ od 2012. svoje prostorije tokom foruma izdaje jednoj američkoj firmi za šestocifren iznos. Postavljanje privremenog punkta u gradu firme plaćaju od 25.000 do 500.000 dolara. Cena obroka u hotelima i restoranima su višestruko uvećane, hamburger je od 55 švajcarskih franaka (48,4 evra), goveđi odrezak od 69, a čokoladni mus od 16. Švajcarska od održavanja Svetskog ekonomskog foruma svake godine zaradio 80 miliona franaka (oko 70 miliona evra)

foto: Kurir

Paprene ulaznice

Ulaznicu na forum plaćaju samo kompanije, tj. njihovi predstavnici, i ove godine ona iznosi 27.000 franaka (23.800 evra), ali to nije sve. Oni moraju da budu članovi Svetskog ekonomskog foruma, a godišnja članarina se kreće između 60.000 i 600.000 franaka, koliko plaćaju takozvani strateški partneri. Njima su sva vrata na forumu otvorena, a tu su i privatni šoferi limuzina. Ostali učesnici dolaze po pozivu i oni ništa ne plaćaju.

Izveštaj Nejednakost u svetu sve veća

NJIH 26 NAJBOGATIJIH IMA ISTO KOLIKO I 3,8 MILIJARDI SIROMAŠNIH

foto: EPA

Povodom početka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu humanitarna organizacija Oksfam objavila je alarmantan izveštaj o porastu nejednakosti u svetu u kome se navodi da 26 najbogatijih milijardera ima bogatstvo od 1,4 triliona dolara - kao i 3,8 milijardi najsiromašnijih ljudi na svetu. U 2017. je 43 najbogatijih imalo koliko i 3,8 milijardi siromašnih.

U rukama jedan odsto najbogatijih je 45,6 odsto bogatstva stvorenog u 2018, u poređenju sa 42,3 odsto u 2017, navodi se u izveštaju „Javno dobro ili privatno bogatstvo?“.

Oksfam poziva da se preduzmu konkretni koraci da se smanji nejednakost koja, kako ocenjuju, nije neizbežna, nego je politički izbor.

- Vlade treba da usmere napore kako bi uzimale više od veoma bogatih da bi pomogle siromašnima - navela je ta nevladina organizacija sugerišući da najbogatiji treba da plaćaju dodatni porez od 0,5 odsto na svoje bogatstvo.

Na taj način bi se prikupilo više novca kojim bi moglo da se finansira obrazovanje 262 miliona dece koja ne idu u školu i da se obezbede zdravstvene usluge.

Kurir.rs/A. Petrović/Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track