PRINC VILIJAM STIGAO U DAVOS: Intervjuisaće čuvenog voditelja i naučnika, a pričaće o zaštiti životne sredine (VIDEO)
Foto: Twitter/Printscreen

ekološke teme

PRINC VILIJAM STIGAO U DAVOS: Intervjuisaće čuvenog voditelja i naučnika, a pričaće o zaštiti životne sredine (VIDEO)

Planeta -

Britanski princ Vilijam će na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu intervjuisati poznatog prirodnjaka sir Davida Atenboroua o njegovom radu u oblasti zaštite životne sredine.

Kensingtonska palata saopštila je da će se princ Vilijam fokusirati na "hitne izazove sa kojima će se suočiti nova generacija ekoloških lidera".

Sir David (92) dobio je u ponedeljak Kristalnu nagradu za liderstvo u upravljanju životnom sredinom.

Prihvatajući nagradu, veteran je pozvao lidere da osmisle "praktična rešenja".

"Možemo da stvorimo svet sa čistim vazduhom i vodom, neograničenim količinama energije i ribe koji će nas održati u budućnosti. Ali da bismo to uradili, treba nam plan", rekao je on.

Princ Vilijam je prirodnjaka opisao kao osobu koja ima "najznačajniji uticaj na njegovo konzervativno razmišljanje".

Prošle godine sir David je rekao da je bio zapanjen odgovorom na Plavu planetu II, koja je pokrenula pitanje plastike za jednokratnu upotrebu i štete koju je ona nanela svetskim okeanima.

Njih dvojica su se do sada više puta sreli, a princ Vilijam ga je prošle nedelje pozvao u Kensingtonsku palatu uoči njihovog razgovora u Davosu.

Princ Vilijam je pre dve godine nazvao prirodnjaka "nacionalnim blagom".

Podsetimo, ovogodičnji skup u Davosu će proteći bez mnogih svetskih lidera.

Američki predsednik Donald Tramp otkazao je dolazak u Davos zbog blokade vlade, dok njegov francuski kolega Emanuel Makron ima posla s protestima Žutih prsluka. Britanska premijerka Tereza Mej je zbog krize oko Brezgita takođe otkazala dolazak u Davos.

Međutim, samit poslovnih lidera i političara u švajcarskim Alpima okupiće predstavnike više od 100 zemalja, među kojima nemačku kancelarku Angelu Merkel, japanskog premijera Šinza Abea, predsednika Izraela Benjamina Netanijahua i avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija.

Kurir.rs/BBC Foto: Twitter/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track