DOK SE EVROPA SMRZAVA: Australija gori! 200 požara besni po zemlji, peku se na +46! (VIDEO)
Foto: EPA

PAKAO OD JANUARA!

DOK SE EVROPA SMRZAVA: Australija gori! 200 požara besni po zemlji, peku se na +46! (VIDEO)

Planeta -

PERT - Dok se na severnoj hemisferi svet bori sa snegom i hladnoćom, Australija će se idućih dana suočiti sa temperaturom i višom od od 40 stepeni, a vreli talas će, predviđaju meteorolozi, trajati pet dana.

Meteorolog Rob Šarp najavljuje izuzetno visoke temperature i kaže da bi petak mogao da bude najopasniji dan kada je reč o požarima. Kako je dodao, više od 200 požara trenutno gori širom Australije.

"Tek smo prošli kroz najtopliji decembar ikad zabeležen. U ovom poslednjem talasu vrućina imali smo četiri dana koja su među deset najtoplijih ikad zabeleženih u Australiji i najtopliju noć ikada", objašnjava ovaj meteorolog.

Nažalost, dodaje on, požari će jačati dok ne dosegnu vrhunac u petak, kad će vetar i temperature biti gori nego danas.

"To će dovesti do visoke opasnosti od požara za više okruga, pa čak i ekstremne opasnosti od požara u delovima Tasmanije, što je izuzetno retko", napominje Šarp.

U Adelejdu u četvrtak očekuju čak 44 stepena, a u Sidneju za vikend 43. Najtoplije će biti u petak u Svom Hilu - čak 46 stepeni. Posebno visoke temperature očekuju se u Južnoj Australiji, Novom Južnom Velsu, Kvinslendu i Viktoriji počevši od danas.

1 / 10 Foto: EPA

Vrućina će, prema prognozama, trajati do Dana Australije, nacionalnog praznika koji se obeležava 26. januara.

Stanovnicima Australije prete i druge vremenske nepogode: monsun se formira severno od ovog kontinenta, mogući tropski ciklon zapadno, a vetar s kišom očekuju Pert i Južnu Australiju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track