HRVAT, BOSANAC I ALBANAC POGINULI U JEMENU: Goran (38) otišao iz Osijeka da demontira bombe kako bi prehranio četvoro dece, pa stradao u esploziji sa četvoricom svojih kolega! (FOTO)
Foto: printscreen .vecernji.hr/privatna arhiva

tragedija

HRVAT, BOSANAC I ALBANAC POGINULI U JEMENU: Goran (38) otišao iz Osijeka da demontira bombe kako bi prehranio četvoro dece, pa stradao u esploziji sa četvoricom svojih kolega! (FOTO)

Planeta -

Petorica profesionalnih deminera poginula su protekloga vikenda u eksploziji u Jemenu, a među njima je i jedan Hrvat.

Nesreća se dogodila u provinciji Marib kada je eksplodiralo vozilo za uništavanje minskih sredstava. U eksploziji su poginula dvojica državljana Južnoafričke Republike, Hrvat i jedan državljanin BiH i Albanac dok je jedan Britanac povređen, saopštila je organizacija KSrelief.

1 / 6 Foto: printscreen .vecernji.hr/privatna arhiva

Hrvat koji je nastradao je Goran Vekić (38) iz Osijeka, otac četvoro dece, koji je u Jemenu radio na projektu humanitarnog razminiravanja Masam.

" Nemamo još prave informacije o tome šta se dogodilo Goranu. Javili su nam u nedjelju iz njegove kompšanije da je poginuo. Čekamo identifikaciju i potvrdu. Otišao je u Jemen 7. januara, posle praznika i tada smo ga poslednji put videli", kaže Goranov brat Igor Vekić, koji je i sam pirotehničar. Goran je u Jemenu radio preko privatne kompanije iz Engleske, a odlazak u Jemen bio mu je prvi posao van granica Hrvatske. Po struci je, inače, veterinarski tehničar, ali život ga je odveo u drugome smeru.

"Deminer je od 2002. godine, zajedno smo razminiravali ovde u Hrvatskoj, on me i povukao u taj posao pre deset godina. Mlađi je od mene, ali duže je radio u toj branši. Voleo je taj posao, nikada nije pokazivao strah kada bi odlazio na teren. U Jemen je otišao zbog egzistencije. Supruga Adriana mu je nezaposlena, imaju četvero dece,uzrasta od 7 do 17 godina, i kredit.

Nisam ga nikada pitao za novac, ali očigledno da se tamo više zarađuje jer se plate deminera u našoj zemlji dugo nisu mijenjale", nastavlja Igor. Razgovarali su, kaže, i o povlačenju iz posla, ali za Gorana - još nije bio taj trenutak... Do eksplozije je došlo u nedelju 20. januara.

Radili na projektu Saudijske Arabije 'Razminiraj Jemen' koji je počeo 25. jula prošle godine. Cilj je da se unište mnogobrojne mine i eksplozivna sredstva koja su postavljena širom Jemena tokom građanskog rata u kojem su poginule hiljade ljudi, a milioni žive na rubu gladi.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto printscreen Večernji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track