RUSIJA UPOZORAVA SAD: Štitićemo suverenitet Venecuele! Američka vojna intervencija biće KATASTROFA!
Foto: Printscreen YouTube RT, AP, EPA

MOSKVA ZABRINUTA

RUSIJA UPOZORAVA SAD: Štitićemo suverenitet Venecuele! Američka vojna intervencija biće KATASTROFA!

Planeta -

Rusija upozorava Sjedinjene Američke Države da se vojno ne mešaju u krizu u Venecueli jer bi to moglo da ima katastrofalne posledice, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

"Upozoravamo (Sjedinjene Američke Države da se vojno ne mešaju u situaciju u Venecueli). Smatramo da bi to bio katastrofalan scenario koji bi potresao temelje razvoja koji je primetan u Latinskoj Americi“, rekao je Rjabkov u intervjuu časopisu Međunarodni život.

Rusija će nastaviti da podržava Venecuelu, koja je njen strateški partner, i braniće suverenitet Karakasa, saopštio je Rjabkov dodajući da se SAD bave političkim egzibicionizmom. On je dodao da Moskva žali što i Organizacija američkih država (OAD) vrši pritisak na legitimnu vlast Venecuele. Takođe je naveo da je siguran da će prestojeći period biti praćen novim pokušajima da se ocrni politika Karakasa — dolivaće se ulje na vatru u unutrašnjim procesima koji se tamo dešavaju i neće se pružiti mogućnost nastavaku unutrašnjeg dijaloga.

Portparolka MIP Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je da događaji u Venecueli pokazuju kako se u realnosti odnosi Zapad prema međunarodnom pravu.

"Na primeru događaja u Venecueli se dobro vidi kako se napredno zapadno društvo u stvarnosti odnosi prema međunarodnom pravu, suverenitetu i nemešanju u unutrašnje stvari države, menjajući tamo vlast na svoju ruku", napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Ranije se predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido proglasio za v.d. predsednika države za vreme trajanja mandata privremene vlade. Sjedinjene Američke Države saopštile su da priznaju Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kojeg ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen YouTube/RT, AP, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track