ŽESTOKE REAKCIJE IZ CELOG SVETA NA HAOS U VENECUELI! RUSI PORUČUJU AMERIKANCIMA: Vojno mešanje da vam ne padne na pamet! I KINEZI PODRŽALI MADURA!
Foto: EPA

NA ULICAMA SUKOBI

ŽESTOKE REAKCIJE IZ CELOG SVETA NA HAOS U VENECUELI! RUSI PORUČUJU AMERIKANCIMA: Vojno mešanje da vam ne padne na pamet! I KINEZI PODRŽALI MADURA!

Planeta -

Nikolas Maduro je za Kremlj legitimni predsednik Venecuele a pokušaje opozicije da uzurpira vlast smatramo neleganim, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Vojna intervencija SAD u Venecueli predstavljala bi katastrofalni scenario i Moskva upozorova Vašington da ne preduzima takve korake, izjavio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjapkov.

"Dok mi pratimo razvoj situacije u Venecueli, vidimo napore grupe zemalja, među kojima su SAD, da koriste razne platforme, uključujući Organizaciju američkih država, za vršenje pritska na nama prijateljsku Venecuelu raznim predlozima", kaže on.

Rusija je podržavala Venecuelu i podržavće je i biće na strani odbrane suvereniteta i principa nemešanja u unutrašnja pitanja jedne zemlje.

Za Kremlj Maduro legitimni predsednik Venecuele

Na pitanje novinara da li će Moskva pružiti političko utočište Maduru ako to zatraži, Peskov je odgovrio:

"Maduro je legitimni predsednik Venecuele i zato takvo pitanje smatramo neumesnim." Kako je dodao, pokušaje opozicije da uzurpira vlast Moskva tretira kao kršenje međunarodnog prava.

Dodao je i da se Venecuela za sada nije obraćala Rusiji za pomoć.

Prema njegovim rečima, ne treba iznositi pretpostavke o tome kakv bi bio odgovor Moskve ako bi joj se Venecuela obratila.

Na pitanje da li je planiran telefonski razgovor Madura i ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je da će mediji biti obavešteni ako bude takvih planova.

Peskov kaže da Moskva pažljivo prati razvoj situacije u Venecueli i sa zabrinutošću gleda na izjave o mogućem mešanju trećih zemalja u unutrašnja pitanja Venecuele.

Takvo mešanje za Rusiju je nedopustivo i može da izazove izuzetno negativne posledice, a poruke o nekakvoj primeni sile Rusija smatra veoma opasnim, kaže Peskov.

Dodao je i da Moskva trenutno nema nikakve kontakte sa Vašingtonom o Venecueli.

foto: EPA

Kina protiv mešanja u unutrašnje stvari Venecuele

Kina je protiv svakog mešanja u unutrašnje stvari Venecuele i podržava vladu Nikolasa Madura, saopštila je na konferenciji za štampu zvanična predstavnica kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čanjing.

"Pažljivo pratimo situaciju u Venecueli i pozivamo sve strane na uzdržanost. Kina podržava Vladu Venecuele u njenim naporima da održi stabilnost, sačuva suverenitet i nezavisnost. Mi se uvek držimo principa nemešanja u unutrašnje stvari drugih država i protiv smo svakog mešanja u poslove Venecuele“, saopštila je Hua.

EU pozvala vlasti Venecuele da poštuju bezbednost Gvaida

Evropska unija pozvala je danas vlasti Venecuele da poštuju građanska prava, slobodu i bezbednost predsednika Kongresa Huana Gvaida, ali ga nije priznala kao privremenog predsednika.

Narod Venecuele masovno je 23. januara pozvao na demokratiju i mogućnost da slobodno odrediti svoju sudbinu. Ti glasovi ne mogu biti ignorisani, navedeno je u saopštenju evropskog bloka.

Narod Venecuele ima pravo da mirno demonstrira, da slobodno izabere svoje lidere i odredi svoju budućnost, stoji u saopštenju EU.

Opozicioni lider i predsednik parlamenta Venecuele, Huan Gvaido, proglasio je u sredu sebe privremenim predsednikom.

Vojska Venecuele odbila je da prizna Gvaida za privremenog predsednika.

Guaida su kao privremenog predsednika priznale SAD, Kanada, Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala, Kostarika i Albanija.

Makron: Pozdravljam hrabre Venecuelance u maršu za slobodu

Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je danas "hrabrost stotina hiljada Venecuelanaca koji marširaju za svoju slobodu".

"Posle nelegitimnog izbora Nikolasa Madura u maju 2018, Evropa podržava obnovu demokratije", poručio je Makron na Tviteru.

foto: AP

Rama: Albanija priznaje Gvaida za privremenog predsednika

Albanija priznaje Huan Guaida za privremenog predsednika Venecuele, poručio je premijer Edi Rama.

On je to napisao u poruci na Tviteru.

"U ime naroda Albanije, želim da Guaida i hrabri narod Venecuele uspeju da eliminišu nelegalne sile koje su uništile tu zemlju", napisao je Rama.

IRAN: Podržavamo Madura i osuđujemo nelegalnu američku intervenciju u Venecueli

Iran je danas objavio da podržava predsednika Venecuele Nikolasa Madura i optužio venecuelansku opoziciju za državni udar i pokušaj nezakonitog preuzimanja vlasti.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Bahram Gasemi rekao je novinarima da Iran "podržava vladu i narod Venecuele protiv bilo kakvog oblika strane intervencije i bilo koje nelegitimne i nelegalne akcije kao što je pokušaj državnog udara".

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track