IZRAELCI SE HVALE DA SU UNIŠTILI PANCIR-S: Ruski eksperti imaju odgovor koji se IDF neće svideti! (VIDEO)
Foto: EPA

prerano

IZRAELCI SE HVALE DA SU UNIŠTILI PANCIR-S: Ruski eksperti imaju odgovor koji se IDF neće svideti! (VIDEO)

Planeta -

Poslednji raketni napad izraelske avijacije na pozicije sirijske vojske i iranskih jedinica u Siriji, kojim je uništen još jedan PVO sistem malog dometa “Pancir-S”, zabrinuo je ruske vojne eksperte, koji sada javno postavljaju pitanje da li je problem u nedovoljno obučenoj posadi sirijske armije, ili taj mnogo hvaljeni sistem ima slabosti koje koriste protivnici.

U tekstu agencije Rosbalt se između ostalog kaže da lakoća s kojom je u Siriji uništen već drugi “Pancir-S” može da ugrozi prodaju tih sistema drugim zemljama.

Odmah posle objavljivanja vesti o izraelskom napadu, na društvenim mrežama su neki “komentatori” napisali kako su izraelski avioni u blizini Damaska pogodili samo maketu, a ne pravi “Pancir-S”.

Zamenik direktora Instituta političkih i vojnih analiza Aleksandar Hramčihin objašnjava da u odbrani od izraelskih raketa Sirijci nisu koristili S-300, jer se oni nalaze na drugom delu zemlje. Osim toga S-300 nije efikasan u borbi protiv niskoletećih ciljeva i za to se upravo koriste “Pancir-S”.

"Jedan od razloga zbog čega je pogođen “Pancir-S” mogao bi da bude da je sirijska posada potrošila sve rakete i municiju koju je imala i nije imala čime više da puca", objasnio je Aleksandar Hramčihin.

Nezavisni vojni komentator Pavel Felgengauer kaže da je “Pancir-S” napravljen da štiti važne objekte i sisteme S-300 kao i S-400 od protivničkih napada. Ali zabrinjavajuće je ako on ne može da štiti ni samog sebe. Po rečima izraelskog stručnjaka, rezervnog pukovnika Izraelskih odbrambenih snaga Jigala Levina, Rusija jeste isporučila S-300 sisteme Siriji, ali je obuka posada u toku tako da oni nisu još u upotrebi. Po njegovim rečima tek kada se to desi, videće se koliko je S-300 koji još nije testiran u borbi koristan.

“Pancir-S” je predviđen za gađanje do 20 kilometara, ali ako on ne može da obavi svoj posao, onda dovodi u opasnost i sisteme S-300 kao i S-400", kaže Pavel Felgengauer: "Upravo sistemi “Pancir-S” čuvaju na Krimu sisteme S-300 i S-400. Automatski top “Pancira-s” morao bi da obara raketu koja se približava čuvanom objektu".

Jedina uteha može biti to da su na komandnim punktovima “Pancira-S” bili sirijski vojnici koji su slabije obučeni od ruskih. U pravljenje “Pancira-S” uložen je veliki novac, kupile su ga mnoge zemlje i ako se dogodi da Izraelci unište još neki u Siriji, to će se sigurno odraziti na smanjenje broja potencijalnih kupaca.

Kurir.rs/Novosti.rs/rosbalt.ru

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track