PRVI PUT U ISTORIJI KANADE: Premijer otpustio ambasadora u Kini jer je kritikovao hapšenje direktorke Huaveja!
Foto: AP, Profimedia

ŠOK!

PRVI PUT U ISTORIJI KANADE: Premijer otpustio ambasadora u Kini jer je kritikovao hapšenje direktorke Huaveja!

Planeta -

Kanadski premijer Džastin Trudo napravio je potez bez presedana i otpustio kanadskog ambasadora u Kini zato što je kritikovao hapšenje i izručivanje finansijske direktorke kineskog giganta Huaveja, Meng Vanžu.

Džon Makalum osramotio je Trudoovu liberalnu vladu rekavši da bi Meng Vanžu mogla da ima jake argumente protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama.

Ta izjava bila je dovoljna da opozicioni poslanici i bivši ambasadori optuže Makaluma za neprihvatljivo političko mešanje u taj slučaj, koji je jako naštetio odnosima između Kanade i Kine.

Meng Vanžu, ćerka osnivača Huaveja, uhapšena je u Vankuveru u decembru na zahtev SAD, a zbog navodnog kršenja američkih sankcija Iranu. Oslobođena je uz kauciju, s tim što će se 6. februara pojaviti na sudu u Vankuveru.

Kina je zauzvrat pritvorila dva kanadska državljanina na osnovu optužbi za kršenje nacionalne bezbednosti, a trećeg je osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge.

"Prošle noći zatražio sam ostavku Džona Makaluma na dužnost kanadskog ambasadora u Kini i dobio sam je", šturo je rekao Trudo bez detaljisanja.

Diplomate i stručnjaci kažu da je ovo prvi slučaj da je otpušten neki kanadski ambasador.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: AP, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track