DA SE NE ZABORAVI ZVERSKO UBIJANJE 6 MILIONA JEVREJA: Danas je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Foto: Profimedia

POGROM

DA SE NE ZABORAVI ZVERSKO UBIJANJE 6 MILIONA JEVREJA: Danas je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Planeta -

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta tokom Drugog svetskog rata. Na današnji dan 1945. godine jedinice sovjetske armije oslobodile su Aušvic, najveći nacistički koncentracioni logor u Poljskoj sa 7.500 zatvorenika, a u borbama je život izgubio 231 sovjetski vojnik.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN.

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovane na predrasudama.

foto: Wikipedia

Prema podacima Državnog muzeja logora, u logoru Aušvic, proširenom u kompleks Aušvic-Birkenau, stradao je najmanje 1,1 milion ljudi, uglavnom poljskih i evropskih Јevreja, ali i Roma, Poljaka, zarobljenih vojnika sovjetske Crvene armije i pripadnika drugih naroda.

foto: Profimedia

U pogromu tokom Drugog svetskog rata ubijeno je više od šest miliona Jevreja. Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Јasenovac - samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track