Najnovije vesti

OVAJ KIT JE OPASNIJI OD BOMBE: Jedinstevni snimak kada uginula životinja EKSPLODIRA! Krv i meso padali su na prolaznike, automobile i kuće! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

dramatično

OVAJ KIT JE OPASNIJI OD BOMBE: Jedinstevni snimak kada uginula životinja EKSPLODIRA! Krv i meso padali su na prolaznike, automobile i kuće! (VIDEO)

Planeta
10:08h

Kit ulješura težak 50 tona eksplodirao je pre 15 godina tokom transporta u naučni institut u tajvanskom gradu Tajnanu. Krvavi komadi mesa i iznutrice padali su po prolaznicima, automobilima i prodavnicama.

"Krv i sve ostalo razleteli su se po putu. Bilo je odvratno, širio se nepodnošljiv smrad", rekao je jedan očevidac. Dok su uklanjali ostatke i krv sa ulice, lokalni stanovnici nosili su maske. Životinja je bila skoro mrtva kada je nađena nasukana na plažu da bi uginula kada je pomoć stigla.

Pedeset radnika, uz pomoć tri velike dizalice, 13 sati utovarivalo je uginulu grdosiju na prikolicu za poslednje putovanje. Ono što je posle eksplozije ostalo od kita ipak je bilo dovoljno za obdukciju. Profesor Vang Čen Ping sa Nacionalog univerziteta Čeng Kung u Tajnanu objasnio je da je reč o starijem mužjaku dugom 17 metara i teškom 50 tona, najvećem ikada zabeleženom na Tajvanu.

"Zbog prirodnog procesa raspadanja nagomilalo se mnogo gasova, pritisak je bio preveliki i stomak mu je ekplodirao", rekao je Čen Ping. Kitovi ulješure (Physeter catodon) imaju najveći mozak od svih živih bića na svetu. U šupljinama u lobanji sadrže želatinastu supstancu spermacet, za koju su naučnici u početku mislili da je sperma (otuda i engleski naziv sperm whale), ali do danas ne znaju čemu služi.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...