SRBIN IZ SRCA VENECUELANSKOG HAOSA OTKRIVA: Inflacija je kao kod nas devedesetih! Svi vole SARMU, GIBANICU I VANILICE! Dezodorans, sapun i toalet papir je NEMOGUĆE PLATITI!
Foto: EPA

EVO KAKO IZGLEDA ŽIVOT

SRBIN IZ SRCA VENECUELANSKOG HAOSA OTKRIVA: Inflacija je kao kod nas devedesetih! Svi vole SARMU, GIBANICU I VANILICE! Dezodorans, sapun i toalet papir je NEMOGUĆE PLATITI!

Planeta -

Situacija u Venecueli je iz dana u dan sve lošija, a usred svega toga živi mali broj Srba ili potomaka srpskih imigranata. Kako žive, koga podržavaju i strahuju li za svoju budućnost?

Sumanuta inflacija, priče o potencijalnom građanskom ratu, mitinzi, kontramitinzi, dva predsednika i svet koji je, kako izgleda, odavno zauzeo strane. Usred venecuelanske bure živi mali broj Srba i nešto više onih koji imaju srpsko poreklo.

Koliko tačno, ne zna se, ali jedan od njih je Aleksander Martinez - Solunac. "Iz dana u dan je sve teže i teže", kaže Martinez Solunac za BBC na srpskom. "Inflacija je tolika da ne možemo da kupujemo osnovne namirnice, a desi se da, na primer, sir tri puta u toku dana menja cenu", dodaje on i sigurno mnogima u Srbiji vraća slike iz devedesetih. Ima 47 godina, srpski ne govori, a živi u gradu Marakaju u saveznoj državi Aragva, na severu Venecuele. Kako kaže, dok je bilo novca pravio je cerveza Balkanica - balkansko pivo. Na etiketi je bio dvoglavi orao uz dve krigle i natpis "Samo nas sloga spasava", ali toga više nema. Barem na neko vreme.

"Potrebno je oko 300 dolara mesečno za život, a plata koju daje država je oko sedam dolara", ističe on. Zemlju koja zvanično ima najveće rezerve nafte na svetu već godinama muči mnogo toga, a verovatno najviše - inflacija. "Tako često menjaju valute da je teško objasniti, ali uklonili su nule da bi izbegli takve cifre", kaže Martinez Solunac, ističući da na protestima građani bacaju novac. "Baš su u subotu su bile demonstracije protiv Madura, a neke devojke su novčanice male vrednosti bacale kao konfete na žurci".

Kako navodi, dezodorans, sapun i toalet papir je "nemoguće platiti". "Što je još gore, prodavnice su pune imitacija tih proizvoda iz Azije i Turske, koje su preskupe, a u isto vreme vrlo lošeg kvaliteta i možda čak opasne". Lekova nema, kaže Martinez Solunac, ističući da se "sve postiže i završava preko crnog tržišta ili onih koji mogu da dođu do dolara i evra".

Porodica

"Moj deda je iz Lapova, umro je 1991. godine, a baka je iz Strmena u Hrvatskoj", počinje Martinez Solunac priču o porodici i njihovom putu u Latinsku Ameriku. "Ona je još živa, ima skoro 91 godinu, ali nema nikoga - sve je izgubila od ruku ustaša, a roditelji su joj ubijeni u Jasenovcu". Dragoslav Solunac i Stoja Drakulić su preživeli logor i prinudni rad, a već 1947. godine, u izbegličkom kampu u nemačkom Rozenhajmu, rođena je njegova majka Dušanka. "Iste godine su baba i deda došli u Venecuelu".

foto: EPA

Kako navodi, porodica sa očeve strane je poreklom sa Kanarskih ostrva, a majka mu je umrla 2010. godine od raka. "Ja sam jedini u porodici koji je prikupio sve njihove priče".

"Nikada nisam bio u Evropi, a sada ne mogu to sebi da priuštim", navodi. Solunac slavi i slavu. "O, da. Spremam i srpsku hranu, baba me naučila - punjene paprike, sarmu, gibanicu...

"Svi moji prijatelji vole sarmu i gibanicu", odgovara Martinez Solunac. "I babine čuvene vanilice i palačinke... "Uh, sad sam gladan". A koliko je Srba u Venecueli? "Nema mnogo... Imamo dve crkve, jednu u Karakasu, prestonici Venecuele i jednu u mom gradu Marakaju", ističe Martinez Solunac.

Kurir.rs/ BBC na srpskom

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track