HAOS OD BEDE I JADA! GLAVNA BOLNICA U KARAKASU NIJE ZA LJUDE! Bolesnici u agoniji leže po prljavim hodnicima, vlaga i smrad neizdržljivi! Članovi porodica rukama teraju muve, prljavština i smrt na sve strane!   (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube/Caraotadigital.net

JEZIVI USLOVI

HAOS OD BEDE I JADA! GLAVNA BOLNICA U KARAKASU NIJE ZA LJUDE! Bolesnici u agoniji leže po prljavim hodnicima, vlaga i smrad neizdržljivi! Članovi porodica rukama teraju muve, prljavština i smrt na sve strane! (VIDEO)

Planeta -

Zdravstveni sistem u Venecueli potpuno se urušio pod pritiskom sve drastičnijih višemesečnih američkih ekonomskih sankcija i političke krize, pa medicinsko osoblje ulaže nadljudske napore samo da svoje pacijente održe u životu.

Kad je zbog nestanka struje u Univerzitetskoj bolnici u Karakasu život izgubilo troje pacijenata, novinarska ekipa lokalnog portala Karaota digital (Caraota Digital) obišla je hodnike i sobe te najveće medicinske institucije u državi, a snimci najbolje govore o neljudskim uslovima u kojima su se našli bolesnici.

Na odeljenju Hitne pomoći je potpuni haos, pacijenti leže na krevetima i invalidskim kolicima po hodnicima, u agoniji čekaju pregled, lekove i neophodnu medicinsku pomoć. Centralna kimatizacija je pokvarena, pa jedva da može da se diše od zbog nepodnošljivo visokog nivoa vlage u vazduhu, a takvi uslovi su idealni za širenje infekcija.

foto: Printscreen YouTube/Caraotadigital.net

Nepodnošljivi smrad i nehigijenski uslovi u toaletima i kupatilima postali su podloga za množenje muva i insekata.

"Muve teram rukama i molim se čudu jer smo ostali i bez tacni da pacijentima donesemo hranu", izjavila je medicinska sestra Aura Estrela.

foto: Printscreen YouTube/Caraotadigital.net

Porodica i prijatelji bolesnika, nagurani po prostorijama ustanove, mašu krpama iznad svojih najmilijih terajući tako muve i insekte. Uslovi u zdravstvenim institucijama su takvi da tamo sigurno niko neće ozdraviti, a medicinsko osoblje kaže da se u doglednoj budućnosti ništa neće promeniti osim ako ne stigne preko potrebna pomoć spolja.

foto: Printscreen YouTube/Caraotadigital.net

Novca za lekove i medicinske potrepštine nema, porodice se snalaze kako znaju i umeju da dođu do potrebnih lekova, a čak i vodeći zdravstveni centri poput bolnice u Karakasu zavise od privatnih donacija kompanija, prenosi Dejli mejl.

foto: Printscreen YouTube/Caraotadigital.net

Venecuela poslednjih nekoliko godina klizi u haos, a zbog rasta nasilja i siromaštva, ljudi masovno iseljavaju u susedne zemlje. Tri miliona Venecuelaca živi u inostranstvu, od kojih je najmanje 2,3 miliona otišlo od 2015. godine, po podacima UN. Ta bi brojka mogla da poraste na 5,3 miliona 2019.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen YouTube/Caraotadigital.net

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track