BESNI DIPLOMATSKI RAT: Norvežani oduzeli Poljacima decu, a onda je počelo PROTERIVANJE DIPLOMATA!
Foto: poljsko ministarstvo spoljnih poslova

SKANDAL!

BESNI DIPLOMATSKI RAT: Norvežani oduzeli Poljacima decu, a onda je počelo PROTERIVANJE DIPLOMATA!

Planeta -

U odgovor na to što su norveške vlasti proglasile nepoželjnom osobom poljskog konzula u toj zemlji, Slavomira Kovalskog, poljsko ministarstvo spoljnih poslova je odlučilo da protera norveškog konzula, saopštila je zvanična Varšava. Skandal s poljskim konzulom u Norveškoj je izbio nakon što je norveška kancelarija za starateljstvo Barnevernet u ovom slučaju "odvlao" četvoro malih Poljaka od njihovih roditelja.

"Jedino moguće rešenje u ovoj situaciji mogu biti recipročne akcije, koje će biti sprovedene odmah”, saopštilo je poljsko ministarstvo spoljnih poslova.

Kovalski je pokušao da pomogne poljskom državljaninu da vidi svoju decu, koja su smeštena u poseban centar. Međutim, norveški službenici su rekli da u ovakvih slučajevima to nije u opisu aktivnosti stranih diplomata koji pružaju konzularnu pomoć svojim državljanima. Optužili su poljskog diplomatu za agresivno ponašanje i pozvali policiju.

Krajem januara je norveško ministarstvo spoljnih poslova najavilo odluku o proterivanju poljskog konzula, čiju delatnost smatraju nespojivom s njegovom ulogom diplomate. Međutim, Varšava je odlučila da ga ostavi na toj poziciji do kraja njegove misije u junu 2019. godine. Posle toga je Kovalski u Norveškoj proglašen za nepoželjnu osobu.

Šta je Barnevernet?

Barnevernet je telo "države blagostanja", ali i države niskog nataliteta, koja izumire, koje porodicama pruža velikodušnu finansijsku podršku i savete, ali brzo i bez milosti reaguje "kada nešto nije u redu". Primera je bezbroj među Norvežanima, ali i među strancima, kada je Barnevernet naprosto oteo decu roditeljima, nekada s razlogom, ali i ako bi službenici dobili dojavu da je dete "fizički zlostavljano" recimo pljuskom po guzi.

Protiv Barneverneta su se do sada žalile vlade Rusije, Poljske, Češke, Indije i Rumunije. Bilo je brojnih tužbi samih Norvežana i stranaca, ali su sve odbačene, kao i 8 tužbi protiv ove norveške službe na Evropskom sudu za ljudska prava, koji je u jednom od tih slučajeva na ročištu 7. septembra 2017. presudio kako "nije bilo nikakvih nepravilnosti u postupku lišavanja starateljstva bioloških roditelja deteta".

Kurir.rs/Logično

Foto: Poljsko ministarstvo spoljnih poslova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja