Najnovije vesti

DRASTIČNA PROMENA! NASLEDNICA ANGELE MERKEL:  Možda i zatvorimo granice za migrante! Naučili smo lekciju!
Foto: EPA

PROMENE

DRASTIČNA PROMENA! NASLEDNICA ANGELE MERKEL: Možda i zatvorimo granice za migrante! Naučili smo lekciju!

Planeta

BERLIN - Nova predsednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU), Anegret Kramp-Karenbauer, u slučaju novog talasa izbeglica ne bi postupila kao njena prethodnica Angela Merkel, nego bi kao poslednju mogućnost zatvorila granice.

"Kao poslednja mogućnost je, u slučaju da ostali mehanizmi zakažu, zatvaranje granice. Mi ionako od poslednjeg leta, otkako je kancelarka s partnerima u Evropi o tome postigla sporazum, imamo drugačiju situaciju", rekla je Kramp-Karenbauerova opisujući dogovor Angele Merkel s EU partnerima o mogućnosti vraćanja izbeglica s nemačke granice na osnovu Dablinskog sporazuma, po kojem je za izbeglice odgovorna ona članica EU u koju je migrant prvi put kročio u Uniju.

Rukovodstvo CDU raspravljalo je u nedelju uveče o spornoj izbegličkoj politici Angele Merkel koja je krajem leta 2015. otvorila granice i u zemlju pustila preko milion izbeglica, uglavnom iz Sirije. Iako je izostala otvorena osuda izbegličke politike Merkel, predsedništvo CDU donelo je niz predloga koji idu u smeru pooštrenja izbegličke i azilantske politike kao i izbegavanje situacije iz 2015.

Kram-Karenbauerova je rekla da je tema izbegličke politike za CDU "trauma o kojoj se mora razgovarati".

"Moramo svima jasno staviti do znanja da smo naučili lekciju iz 2015.", rekla je ona.

Kramp-Karenbauerova, koja je u decembru prošle godine preuzela liderstvo CDU od Merkelove, koja ostaje na mestu kancelarke do kraja mandata 2022, istakla je da CDU želi da "zaštitu granica koordinira s evropskim partnerima". Anegret, koja važi za štićenicu Merkelove, biće najverovatnije kandidatkinja CDU/CSU na sledećim izborima. Nemački mediji napominju da je ona u mnogim političkim segmentima mnogo konzervativnija od kancelatorke.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...