Najnovije vesti

ERDOGAN POSLE SASTANKA S PUTINOM: Svi znaju da je Amerika vršila pritisak na nas zbog kupovine S-400!
Foto: AP

SUSRET U SOČIJU

ERDOGAN POSLE SASTANKA S PUTINOM: Svi znaju da je Amerika vršila pritisak na nas zbog kupovine S-400!

Planeta

Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, razgovarali su danas u Sočiju o povlačenju SAD iz Sirije, ruskoj bazi Hmejmim u Siriji i o pritisku Vašintona na Ankaru zbog kupovine ruskog protivraketnog sistema S-400.

"Što se tiče S-400, svi znaju da je rukovodstvo SAD vršilo pritisak u vezi sa ovim pitanjem", rekao je Erdogan.

Prema njegovim rečima, postoji neizvesnost kada je reč o povlačenju američkih snaga iz Sirije, koje je Vašington najavio ali se u stvarnosti ništa nije dogodilo.

foto: AP

"SAD su objavile planove o povlačenju snaga iz Sirije", rekao je Erdogan, te ukazao na neizvesnost koja ostaje po pitanju kako će se taj proces sprovesti.

"Verujem da moramo da radimo zajedno u toj sferi", rekao je Erdogan.

Turski predsednik je naglasio da Ankara radi sve što je moguće da spreči ekstremiste da napadaju ruski vojnu bazu Hmejmim u Siriji.

Turske bespilotne letelice "nisu otkrile nikakvu tešku opremu u tom području", rekao je Erdogan.

Najvažnije je da se eliminišu terorističke jedinice u Siriji, rekao je Erdogan, te istakao da neće biti mira ukoliko se ne eliminišu iz područja istočno od reke Eufrat i Manbidža i dok sirijska legitimna vlast ne preuzme kontrolu u toj oblasti.

Turska i Rusija treba da koordinišu svoje napore u stvaranju zone bezbednosti, zaključio je Erdogan.

Putin: Samit u Sočiju daće novi impuls uspostavljanju međusirijskog dijaloga

Rusija je uverena da će na trilateralnom samitu o Siriji uspeti da se da novi impuls stabilizaciji u ovoj zemlji, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Nedavno ste dolazili u zemlju. Danas ćemo u Sočiju održati četvrti samit zemalja-garanta Astanskog procesa. Uveren sam da ćemo uspeti da damo novi impuls normalizaciji situacije u Siriji, kako na terenu tako i u okviru političkih i diplomatskih napora za uspostavljanje međusirijskog dijaloga“, rekao je Putin.

foto: EPA

"Učinili smo mnogo i prešli dug put. Svi znamo da posao nije bio lak. I sada se nastavlja. Još nisu rešeni svi problemi. Ali ako budemo radili jednako aktivno i skladno i tražili kompromise, sigurno ćemo imati uspeha", istakao je Putin.

Ruski lider je ocenio da će ako se bude radilo aktivno i harmonično i tražili kompromisi za situaciju u Siriji, ciljevi biti ostvareni.

On je dodao da se raduje mogućnosti da sa Erdoganom razmatra situaciju u regionu i razgovara o razvoju bilateralnih odnos

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...