CEO SVET ČEKA OVAJ SAMIT! Kim stiže vozom preko Kine i klackaće se dva i po dana, Tramp optimista: Ne žurim i ne pritiskam Severnu Koreju! (VIDEO)
Foto: AP, EPA, Printscreen Twitter

VIJETNAM SE SPREMA

CEO SVET ČEKA OVAJ SAMIT! Kim stiže vozom preko Kine i klackaće se dva i po dana, Tramp optimista: Ne žurim i ne pritiskam Severnu Koreju! (VIDEO)

Planeta -

Vijetnam se priprema za samit sledeće nedelje između američkog predsednika Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kima Džong-una.

Kim bi u Hanoj trebalo da doputuje preko Kine, rekla su za Rojters dva izvora bliska organizaciji samita.

foto: AP

Pošto planira da doputuje svojim specijalnim vozom, putovaće dva i po dana dana putovanja od Pjongjanga kroz Kinu do Hanoja, što znači da bi trebalo da krene nekoliko dana pre početka samita. Voz će stati na vijetnamskom graničnom prelazu Dong Dang, gđe će on napustiti voz i ostatak od 170 kilometara puta preći automobilom.

Američki predsednik Donald Tramp doleteće predsedničkim avionom "ER fors 1" u prilično optimističnom raspoloženju. On je izjavio je da želi da Severna Koreja okonča svoj nuklearni program, ali da ne žuri i da se na Pjongjang ne vrši pritisak oko roka za to sve dok Kim ne vrši nove nuklearne ili raketne probe.

"Ne žurim. Nema testiranja. Dokle god nema proba, ja ne žurim. Ukoliko do toga dođe, to je već nešto drugo. Voleo bih da vidim konačnu denuklearizaciju Severne Koreje", rekao je Tramp.

Američki predsednik je juče razgovarao s južnokorejskim kolegom Munom Džae-inom o predstojećem samitu sa Kimom i kazao da je optimista i da očekuje veliki napredak.

Drugi samit dvojice lidera treba da se održi 27. i 28. februara u Hanoju. Tri izvora bliska događaju kazala su za Rojters da će lokacija najverovatnije biti rezidencija vijetnamske vlade iz kolonijalnog doba u središtu Hanoja.

Svih pet izvora naglasilo je kako će se plan i program možda još menjat, prenosi Hina.

Kurir.rs/B92/Tanjug

Foto: AP, EPA, Printscreen Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja