OVAJ MADUROV POTEZ ĆE IZNERVIRATI SAD: Predsednik Venecuele prebacuje sedište naftne kompanije van dohvata Zapada (VIDEO)
Foto: EPA

efikasno

OVAJ MADUROV POTEZ ĆE IZNERVIRATI SAD: Predsednik Venecuele prebacuje sedište naftne kompanije van dohvata Zapada (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, najavio je premeštanje evropskog sedišta državne naftne kompanije PDVSA iz Lisabona u Moskvu.

"Predsednik Maduro naredio je zatvaranje sedišta kompanije PDVSA u Lisabonu. Kancelarija će biti premeštena u Moskvu", navela je potpredsednica Venecuele Delsi Rodrigez, na konferenciji za novinare gde se obratila zajedno sa ministrom inostranih poslova Rusije, Sergejem Lavrovom. Rodrigez je trenutno u poseti Moskvi.

Ova odluka je doneta kao posledica proširenja saradnje sa ruskim energetskim gigantima Gaspromom i Rosnjeftom, rekla je zvaničnica. Ona je takođe dodala da će Venecuela "hranu i lekove za svoj narod nabavljati iz Rusije".

"Karakas će nastaviti da privlači nove investitore u venecuelansku ekonomiju u čemu nam pomaže ruska vlada", dodala je.

Podsetimo, Amerika je podržala samoproglašenog predsednika Huana Gvaida i uvela sankcije državnoj naftnoj kompaniji Venecuele u nameri da spreči priliv novca Madurovoj vladi.

Krajem januara SAD su zamrzle sredstva ove kompanije u vrednosti od sedam milijardi dolara. Gvaido je obećao da će postaviti nove ljude u upravni odbor kompanije.

Kurir.rs/RT

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track