PAKISTAN DOVEO ZAROBLJENOG INDIJSKOG PILOTA DO GRANICE: Tamo ih je sačekalo ŠOKANTNO iznenađenje! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP, Twiter

PUŠTAJU GA KUĆI

PAKISTAN DOVEO ZAROBLJENOG INDIJSKOG PILOTA DO GRANICE: Tamo ih je sačekalo ŠOKANTNO iznenađenje! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Pakistan je doveo indijskog pilota Abhinandana Vartamana, čiji je avion oboren iznad Kašmira, na granični prelaz kako bi ga predali Indiji.

Pilot je do graničnog prelaza Vagah odvezen konvojem, koji je krenuo iz istočnog pakistanskog grada Lahor, u pratnji vojnih vozila.

Na indijskoj strani granice okupila se grupa ljudi kako bi dočekala pilota. Oni mašu indijskim zastavama i cvećem.

Pakistanski ministar spoljnih poslova Šah Mahmud Kureši ranije danas je najavio da će oboreni indijski pilot biti predat indijskim vlastima u pokušaju da se deeskalira kriza između dve zemlje, koje raspolažu nuklearnim oružjem.

"Kao gest mira i u cilju deeskalacije stvari, indijski pilot kojeg smo uhapsili biće oslobođen danas popodne na granici Vagah", rekao je Kureši.

Indijski vojni zvaničnici saopštili su prethodno da pozdravljaju planirani povratak zarobljenog pilota koji je najavio Pakistan, ali su odbili da potvrde da će to učiniti da dođe do deeskalizacije sukoba između dve nuklearne sile.

Indijski pilot je oboren je u sredu tekom borbe indijskog MiG-21 i pakistanskog F-16. On se katapultirao iz aviona, ali je sleteo u pakistansi deo Kašmira, gde su ga zarobili meštani.

1 / 11 Foto: AP

Premijer Pakistana Imran Kan ranije je puštanje zarobljenog pilota najavio kao gest dobre volje.

Pakistan je 27. februara saopštio da je oborio dva indijska vojna aviona, samo dan nakon što su indijski borbeni avioni pokrenuli vazdužne napade na pakistanski deo Kašmira, u znak odmazde za samoubilački napad na indijske trupe u Kašmiru od 14. februara, u kojem je poginulo najmanje 40 vojnika.

Kurir.rs/ RT/ Tanjug

Foto: EPA i AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track