MUŽ NEVESTE DŽIHADA KOJOJ JE BRITANIJA ODUZELA DRŽAVLJANSTVO ZAHTEVA: Vraćam se u Holandiju, neka i Šamima Begum dođe sa mnom! Preti mu 6 godina robije, ali državljanstvo ostaje! (VIDEO)
Foto: Printscreen

šokantno

MUŽ NEVESTE DŽIHADA KOJOJ JE BRITANIJA ODUZELA DRŽAVLJANSTVO ZAHTEVA: Vraćam se u Holandiju, neka i Šamima Begum dođe sa mnom! Preti mu 6 godina robije, ali državljanstvo ostaje! (VIDEO)

Planeta -

Holandski muž britanke Šamime Begum, koja se sa 15 godina pridružila Islamskoj državi u Siriji 2015. godine, želi da se ona vrati u Holandiju s njim.

Iago Redijk i Begumova venčali su se nekoliko dana nakon što je ona stigla na teritoriju ID.

Obraćajući se BBC-u, priznao je da se borio za grupu, ali kaže da sada želi da se vrati kući sa svojom ženom i njihovim novorođenim sinom. Redijk (27), nalazi se u kurdskom pritvorskom centru u severoistočnoj Siriji.

On se suočava sa šestogodišnjom zatvorskom kaznom zbog ulaska u terorističku organizaciju ako se vrati u Holandiju. U intervjuu BBC on tvrdi se razišao sa ilasmistima i pokušao da napusti grupu.

Bio je zatvoren u Raki i mučen nakon što su ga ekstremisti optužili da je holandski špijun. Begamova, sada stara 19 godina, pobegla je sa svojim mužem borcem ID iz grada Baguza, poslednje teritorije ID u istočnoj Siriji, kako se kalifat raspao.

On se predao grupi sirijskih boraca, Begamova i njihov novorođen sin, Džarah, završili su među 39.000 ljudi u izbjegličkom kampu al-Havl u severnoj Siriji. Sada je navodno otišla na drugo mesto.

Redijk je takođe rekao BBC-u da nije vidio ništa loše u venčanju sa Begamovom koja je imala svega 15 godina.

foto: Screenshot

Velika Britanija je ukinula državljanstvo Begamovem na osnovu toga što ima pravo na državljanstvo Bangladeša preko svoje majke, koja je građanin Bangladeša. Međutim, ministarstvo spoljnih poslova Bangladeša tvrdi da ona nije građanin Bangladeša i da joj neće biti dozvoljeno da uđe u zemlju.

Prošlog meseca, porodica Begamove rekla je vlastima da će osporiti njihovu odluku o oduzimanju njenog britanskog državljanstva.

foto: YouTube prtscr / BBC News

Iako je Ridijk na listi potencijalnih terorista, njegovo holandsko državljanstvo nije opozvano. On je rođen i odrastao u holandskim predgrađima, ali je 2014. napustio svoj život da bi se pridružio ID.

Kurir.rs/BBC

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track