TREĆA SREĆA ZA TEREZU MEJ? Britance čeka AGONIJA ZBOG BREGZITA! Evo zašto za 6 dana moraju sve da reše!
Foto: AP

KRIZA

TREĆA SREĆA ZA TEREZU MEJ? Britance čeka AGONIJA ZBOG BREGZITA! Evo zašto za 6 dana moraju sve da reše!

Planeta -

Britanska premijerka Tereza Mej moraće i treći put da svoj sporazum Bregzitu stavi na glasanje u parlament, i to najkasnije do 20. marta, a tamošnji mediji su obuzeti pravljenjem scenarija koji čekaju tu zemlju u jeku političke krize.

Odgađanje Bregzita

Mejova je upozorila da bi treće odbijanje sporazuma moglo da znači odgađanje Bregzita na duže staze, što znači da bi Britanija učestvovala na izborima za Evropski parlament u maju.

Poslanici su sa 321-278 odbacili izlazak iz EU bez sporazuma ne samo predviđenog datuma, 29. marta, nego bilo kada. Međutim, ta odluka je zasad samo simbolična jer samo usvajanje novog zakona može da spreči Bregzit 29. marta.

foto: AP

Duboke podele

Haotične sednice britanskog parlamenta i juče i prethodnih sedmica pokazuju duboke podele među poslanicima o tome kako se razići s EU. Danas će glasati o tome da li da zatraže odgađanje Bregzita do 30. juna zbog potrebne nove legislative.

Mejeva želi samo kratko odgađanje

foto: AP

Mejeva im je poručila da će EU podržati samo kratko odgađanje i to u slučaju da britanski parlament pristane na njen sporazum.

"Bez toga, odgađanje bi moglo da bude duže", kazala je.

Frustracije u Briselu

Zastoj u Londonu izazvao je frustracije i u Briselu, pa evropski zvaničnici upozoravaju britanske parlamentarce da neće pristati na odgađanje ako ne čuju što se njome želi postići.

foto: EPA

"Da prolongiramo pregovore da bismo uradili - šta?", pitao je evropski pregovarač Mišel Barnije.

Samo su dva načina da se napusti EU: sa sporazumom ili bez njega, kazala je portparolka Evropske komisije i dodala: "EU je spremna za obe varijante".

Šta sada?

Redosled je ovakav: britanski parlament mora da treći put glasa o premijerkinom predlogu do 20. marta jer dan kasnije počinje evropski samit.

Ako Tereza Mej progura sporazum, moći će da zatraži kratko odlaganje do 30. juna zbog donošenja zakona neophodnih da se potvrdi sporazum.

U suprotnom, upozorava premijerka, Bregzit bi mogao da se dodatno oduži.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track