ODAVDE ĆE POLETETI PRVI CIRKON: Rusi otkrili odakle će lansirati moćnu hiperzvučnu raketu, ali AMERIKANCIMA TO NEĆE POMOĆI (VIDEO)
Foto: Screenshot

oružje

ODAVDE ĆE POLETETI PRVI CIRKON: Rusi otkrili odakle će lansirati moćnu hiperzvučnu raketu, ali AMERIKANCIMA TO NEĆE POMOĆI (VIDEO)

Planeta -

Radi se o podmornici koja se u ovom momentu nalazi u završnoj fazi državnih testiranja. Posle njihovog završetka planira se njeno brzo uvođenje u jedinice Severne flote.

Ona će da bude naoružana hiperzvučnim raketama „Cirkon“, a prvo praktično lansiranje ove rakete iz podvodnih uslova se planira za 2020.godinu

Ruska višenamenska atomska podmornica klase 885M „Kazanj“ će u svom naoružanju imati hiperzvučne rakete „Cirkon“.

Naime, u planu je da podmornica ove klase prva lansira ovu raketu koja će se nalaziti u naoružanju površinskih brodova, ali i podmornica. Ovo je internet portalu TASS izjavio izvor iz vojno-industrijskog kompleksa, prenosi portal Bog rata.

„U 2020. godini planiramo praktično lansiranje rakete „Cirkon“ iz nadvodnog i podvodnog kretanja. Osnovna platforma za lansiranje ove rakete će biti višenamenska atomska podmornica klase 885M- „Kazanj“, - rekao je neimenovani izvor iz ruske vojne industrije. On je dodao da se ova podmornica nalazi u fazi završnih državnih testiranja, koja treba da se završe do kraja tekuće godine. Posle toga, podmornica će da uđe u jedinice Severne flote.

Prvo testiranje rakete „Cirkon“ će se realizovati sa ratnog broda. Kako smo nedavno preneli, radi se o raketnoj fregati klase 22350 „Admiral Gorškov“. Praktično testiranje rakete je planirano za kraj 2019.godine.

Napominjemo da je 20. februara ove godine predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, prilikom obraćanja Federalnom parlamentu rekao, da će nova hiperzvučna raketa „Cirkon“ leteti brže od 9 maha prolikom čega će moći da napadne ciljeve na daljinama i do 1,000 kilometara.

Pretpostavlja se da će ovim tipom rakete biti naoružani površinski ratni brodovi i podmornice, kako perspektivni, tako i oni koji se već nalaze u operativnoj funkciji.Prema mišljenju zapadnih vojnih eksperata maksimalna krstareća brzina rakete „Cirkon“ bi mogla da dostigne 11,000 km/čas, što je duplo više nego što je ranije pretpostavljano. Prema rečima ruskog kontra-admirala u penziji i heroja Rusije dr Vsevoloda Hmirova, rakete će garantovano uništiti svoj cilj na daljini do 500km, u vremenskom opsegu od najviše pet minuta posle lansiranja.

Atomska napadna podmornica „Kazanj“- je druga višenamenska podmornica klase 885M („Jasenj“) koja je spuštena u vodu 31.marta 2017.godine. Upravo „Kazanj“ predstavlja podmornicu koja je građena na osnovu unapređenog projekta 885M ili „Jasenj-M“. Podmornica će se nalaziti u sastavu Severno flote, gde će znatno povećati borbene mogućnosti njene podvodne komponente.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track