FAŠIZAM? ZA MENE TO MIRIŠE KAO DEMOKRATIJA: Izraelska ministraka pravde se u provokativnom spotu parfemiše fašizmom! Evo za šta se zalaže (VIDEO)
Foto: YouTube prtscr / Jonathan Caras

kampanja

FAŠIZAM? ZA MENE TO MIRIŠE KAO DEMOKRATIJA: Izraelska ministraka pravde se u provokativnom spotu parfemiše fašizmom! Evo za šta se zalaže (VIDEO)

Planeta -

Izraelska ministarka pravde Ajelet Šaked objavila je video snimak u okviru izborne kampanje u kojem pozira u lažnoj reklami za parfem nazvan “Fašizam”.

Taj njen provokativan potez je podstaknut kritikama na njen račun, uključujući optužbe za fašizam, zbog pokušaja da reformiše izraelsko sudstvo.

Na crno belom video snimku Šaked, koja se smatra ultradesničarkom, se miriše parfemom “Fašizam” i šapuće svoje ključne političke ciljeve na hebrejskom jeziku: “Sudska reforma... ograničavanje Vrhovnog suda".

Ona potom gledajući u kameru sugeriše da je parfem pogrešno nazvan i kaže: "Za mene to miriše kao demokratija”.

Izraelske sudove, a posebno vrhovni sud, desničari smatraju suviše liberalnim. U nedelju je taj sud diskvalifikovao jevrejskog političara rasistu od učešća u parlametarnim izborima 9. aprila ali je dozvolio da se kandiduje jedna arapska partija.

Šaked je takvu odluku označila “potpunim i obmanutim mešanjem u srce izraelske demokratije”. Ona je članica nacionalističke partije Nove desnice. Članovi te partije teže da potisnu organizacije za ljudska prava i smanje sposobnost izraelskih sudova da sude izraelskim vojnicima.

Jedan od osnivača partije, ministar obrazovanja Naftali Benet, koji je donedavno predvodio stranku Jevrejski dom, odbacuje svaku ideju o osnivanju nezavisne palestinske države i predlaže aneksiju većeg dela okupirane Zapadne obale, podsećaju strani mediji.

Godine 2017. Šaked je uspela da utiče na postavljenje troje novih konzervativnih sudija u Vrhovni sud, uključujući jednog jevrejskog naseljenika, kako bi smanjila sposobnost suda da blokira političke odluke.

Međutim, taj sud od 15 članova i dalje je bojno polje izmedju izraelske levice i desnice.

Izraelski mediji navode da je Šaked objavila satirični izborni video koji ismeva strah levičara od slabljenja izraelskog sudstva.

Ministar obrazovanja Benet je na Tviteru objavio taj snimak uz komentar: “Parfem koji se levičarima neće jako svideti”.

Kurir.rs / Beta

Foto: YouTube prtscr / Jonathan Caras

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track