TRAMP NE ODUSTAJE OD VOJNE INTERVENCIJE U VENECUELI: Sve opcije su na stolu da bi se Maduro skinuo s vlasti!
Foto: AP

NOVI PRITISAK POSLE SANKCIJA

TRAMP NE ODUSTAJE OD VOJNE INTERVENCIJE U VENECUELI: Sve opcije su na stolu da bi se Maduro skinuo s vlasti!

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp je ponovio da su "sve opcije na stolu" kako bi se venecuelanski predsednik Nikolas Maduro oborio s vlasti.

"Sve opcije su na stolu. Sramno je šta se događa u Venecueli - dug, uništenje i glad", rekao je juče Tramp novinarima u Beloj kući.

Tramp je to izjavio u prisustvu brazilskog predsednika Žaira Bolsonara, koji podržava američku kampanju pritiska na Madurovu vladu.

SAD i više od 50 drugih zemalja, među kojima i Brazil, priznali su opozicionog lidera Huana Gvaida kao predsednika Venecuele, nakon što se on u januaru na mitingu proglasio predsednikom.

Da bi pojačao pritisak, Vašington je uveo Venecueli ekonomske sankcije i odobren je embargo na naftu, ključni venecuelanski izvozni proizvod, koji će stupiti na snagu 28. aprila.

foto: AP / Evan Vucci

Takođe, na meti sankcija se našla i venecuelanska državna rudarska kompanija i njen predsednik.

Tramp je najavio i da će u petak o Venecueli razgovarati s liderima Bahama, Svete Lucije, Jamajke, Haitija i Dominikanske Republike.

Karipske države duži niz godina imaju koristi od programa koje je započeo pokojni venecuelanski lider Ugo Čaves, jer dobijaju naftu po povlašćenim cenama.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track